Primii castraveţi autohtoni pot fi găsiţi deja în pieţele din Chişinău. Agricultorii se plâng însă că sunt nevoiți să vândă legumele la jumătate de preț din cauza că au puțini cumpărători.
În sera din satul Speia, raionul Anenii Noi, culesul roadei este în toi. Iacob Muntean cultivă hibridul Lenara, care se deosebește prin faptul ca e mai roditor, mai aromat şi mai dulce.
"Aceşti castraveţi au fost la data de 20 ianuarie. La sfârşitul lui martie se începe sezonul de recoltare. Aşa cu toate greutăţile, vrem ca să facem faţă şi vrem ca să avem vitamine şi producţie de a noastră autohtonă.", a spus administratorul, Iacob Muntean.
Fermierul povestește că o dată la două zile reușeșete să strângă o tonă de castraveți, pe care ulterior îi vinde cu 30 de lei kilogramul, pe când anii trecuți, prețul varia între 55 și 60 de lei.
"Nu este aceeaşi cerinţă de acum, nu sunt atâtea ceremonii, nu lucrează ospătăriile, nu lucrează restaurantele şi consumul e mai mic.", a spus administratorul, Iacob Muntean.
Legumele sunt crescute în condiții speciale, povestește antreprenorul.
"Se udă în fiecare zi cu îngrăşăminte. Nu se dă multă apă, dar în cantităţi mici la fiecare plantă cu picurătoarea. Iar mustăţile, trebuie să le rupem că încurcă la castraveţi. Noi anual dăm 14, 15 tone la o femeie, la un membru. Legumele sunt pur ecologice. Noi acum facem îngrijirea plantelor, îndepărtăm câte o frunză poate este, mustecioarele acestea le învârtim pe sfoară."
Legumele pot fi folosite atât la conservat, cât și la măști faciale datorită faptului că sunt bogate în vitamine.
⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!