Articole

Producătorii agricoli consideră nejustificată majorarea cotei TVA de la 8 la 12%

10 asociații reprezentative din sectorul agroalimentar, au solicitat întâlniri urgente cu fracțiunile politice din Parlamentul Republicii Moldova pentru a discuta intențiile neargumentate ale guvernului de majorare de la 8% la 12% a cotei TVA aplicat la importul și/sau livrarea internă a producției agricole.

Reprezentanții asociațiilor și-au exprimat dezacordul total cu majorarea de la 8% la 12% a cotei TVA aplicat la importul și/sau livrarea internă a producției agricole.

„Acest lucru contravine totalmente intențiilor declarate de susținere a agricultorilor din partea statului, după un an agricol cu pierderi colosale de pe urma celei mai severe secete din ultimii 70 de ani. Intenția de a majora cota TVA denotă o iresponsabilitate totală și o necunoaștere a stării de lucru din sectorul agricol din partea autorilor proiectului”, s-a menționat în scrisoare adresată fracțiunilor parlamentare.

Producătorii agricoli sunt indignați de faptul că, fără a consulta sectorul, Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect, prin care se majorează povara fiscală a agricultorilor și decapitalizează sectorul, camuflându-l sub veșnicele intenții de a susține prin alte metode sectorul agroindustrial.

Ministerul Finanțelor argumentează că cota redusă a TVA nu a asigurat obiectivul prevăzut inițial, de creștere a competitivității producției agricole naționale, uitând să menționeze faptul că aproape 1,8 miliarde de lei anual, ce constituie TVA acumulat, pasibil de plătit, nu se întorc pe conturile producătorilor agricoli.

Pentru comparație, Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural constituie suma de 1 miliard 50 de milioane de lei.

De asemenea, asociațiile de agricultori și procesatori consideră total nejustificată concluzia autorilor că majorarea de la 8% la 12% a cotei TVA aplicat la importul și/sau livrarea internă a producției agricole va conduce la diminuarea sumelor de TVA acumulat, pasibil de plătit agricultorilor. Un argument care este unul eronat și nu corespunde realității.

Diferențele de cote a TVA pentru input-urile și output-urile în agricultură, în condițiile regimului de TVA de 8%, după cifrele prezentate de autori, în nota informativă, contribuie la acumulări în contul agricultorilor a sumei de 1,8 mlrd acumulat, pasibil de plătit agricultorilor (sau câte 225 mil pentru fiecare punct procentual), atunci în cazul regimului cotei de 12% la TVA, ținând cont și de economiile de pe urma aplicării cotei TVA de 12% la îngrășăminte și pesticide, această cifră se va majora cu cel puțin 700 milioane de lei. Adică la sfârșit de 2021, sumele acumulate din TVA, pasibile de plătit agricultorilor vor crește datorită acestei „reforme” de la 1.8 miliarde lei la 2.5 miliarde lei, adică o sumă ce depășește de 2.5 ori alocațiile statului în Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

Pe data de 30 noiembrie, reprezentanți ai asociațiilor reprezentative din sectorul agricol au avut întâlniri cu membrii fracțiunilor parlamentare ale Platformei DA și Partidului Democrat.

Asociațiile din sectorul agricol speră că și celelalte fracțiuni vor fi receptive să asculte argumentele sectorului și vor întreprinde toate măsurile pentru a nu admite ca politica fiscală în actuala sa redacție să ruineze complet agricultura și comunitățile rurale.

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!