La o lună de la adresarea mai multor asociații ale producătorilor agricoli către autoritățile centrale, care au semnalat situația gravă din agricultură, provocată de secetă și înghețurile de primăvară, agricultorii au rămas să se descurce pe cont propriu. Ei spun că nu au primit nici până astăzi vreun suport din partea statului. Pierderile înregistrate, sunt, însă, enorme. O bună parte din recoltă a fost, deja, compromisă, iar fermierii sunt disperați.
În scrisoarea deschisă adresată Parlamentului, Guvernului și ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, reprezentanții asociaților producătorilor agricoli au solicitat majorarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural până la cel puțin 1,5 miliarde de lei, evaluarea impactului provocat de secetă și înghețurile din primăvară și elaborarea unor măsuri economice și financiare pentru reducerea pagube înregistrate de agricultori. La o lună de la această adresare, solicitările au rămas doar pe hârtie, constată directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, Vasile Mîrzenco.
„Organizația noastră nu a fost invitată undeva la vreo ședință, măcar online, să ne spună care sunt rezultatele evaluărilor, dacă s-au făcut aceste evaluări a situației în teren și bănuiesc eu că din criză acută de bani lucrurile acestea se tergiversează, se amână, iar pe cei de la minister noi nu-i auzim. Vedeți, undeva să iasă și să le explice fermierilor? Eu nu i-am observat. Acolo unde au suferit grav culturile de prima grupă, grâul și orzul de toamnă, acolo sunt pierderi mari. Cu înghețurile pe unde mai mult, pe unde mai puțin, dar tot sunt. Dacă vreți să mă credeți, acum eu sunt în oficiu la o bancă și iau un credit ca să pot plăti oamenii până la recoltă și creditul este destul de scump.”
Și președintele Asociației ”UniAgroProtect”, Valeriu Mironescu, confirmă lipsa de acțiuni și susținere din partea statului pentru producătorii agricoli care au suferit de pe urma secetei și a înghețurilor din această primăvară.
„Cei din teritoriu au făcut niște solicitări de la producători. Le-au solicitat suprafețele care au fost afectate, gradul de afectare, dar cu aceasta am rămas. Prea mari speranțe în faptul că vor decide ceva tinde spre zero. Este foarte diversă situația. De la caz la caz. Unde au fost afectate culturile multianuale, mă refer la livezile de cireșe, zona de sud, sud-est, au fost compromise totalmente. Demult lucrez în agricultură și foarte multe cazuri, în perioada de când activez, am văzut. Intervenții au fost din partea statului ori mai mult, ori mai puțin, dar chiar deloc cum este acum, nu a fost niciodată.”
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului nu a oferit, deocamdată, o reacție la solicitările agricultorilor.