În Republica Moldova, producția agricolă s-a redus cu 1% în ianuarie-iunie 2023, comparativ cu perioada respectivă a anului 2022. Totodată, potrivit datelor preliminare, producția vegetală a crescut cu 2,7%, iar cea animalieră a scăzut cu 1,4%.
Potrivit Biroul Național de Statistică (BNS), pentru roada anului 2023, gospodăriile agricole de toate categoriile au semănat peste 1.500 de mii de hectare sau cu peste 15 mii de hectare mai mult față de anul 2022.
În întreprinderile agricole, cea mai mare parte a suprafețelor însămânțate continuă să fie cu sfeclă de zahăr. Este vorba de 92% din suprafața totală a semănăturilor de această cultură. Rapița de toamnă și porumbul pentru siloz și masă verde au fost semănate câte 86%, iar orz și grâu - cu peste 75%. Totodată, culturile de floarea-soarelui au ocupat aproape 70%, ierburi anuale - 60% și soia - 56%.
În același timp, gospodăriile populației și gospodăriile țărănești dețin 97% din suprafețele cu cartofi, 95% din semănăturile cu culturi bostănoase alimentar și circa 90% din suprafețele plantate cu legume de câmp.
De asemenea, potrivit BNS, peste 80% din suprafețele sunt ocupate cu ierburi perene, peste 70% cu leguminoase pentru boabe și 70% cu porumb pentru boabe.
Dacă este să ne referim la producția animalieră, atunci în ianuarie-iunie 2023 față de perioada respectivă a anului 2022 acesta s-a micșorat 2,5%, ca rezultat al scăderii producției în întreprinderile agricole și în gospodăriile populației.
În pofida faptului că în întreprinderile agricole producția de lapte a crescut cu puțin peste 11%, în gospodăriile de toate categoriile producția a scăzut cu 0,6%.
Producția de ouă în gospodăriile de toate categoriile a crescut cu aproape 2% din cauza majorării producției în întreprinderile agricole cu aproximativ 5%. Totuși,, în gospodăriile populației producția de ouă a scăzut cu 0,3%.
Conform stării la 1 iulie 2023, în comparație cu data respectivă a anului precedent în întreprinderile agricole a fost înregistrată mărirea efectivului de animale de toate speciile, cu excepția efectivului de porcine, iar în gospodăriile populației – micșorarea efectivului de animale de toate speciile, arată datele publicate de Biroul Național de Statistică.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!