Castraveții – de la 10 la 25 de lei, cartofii ajung să coste 15 lei, iar morcovii – în medie 10 lei. Cumpărătorii sunt extrem de nemulțumiți.
„Degradează țara noastră, prețurile cresc ca pe drojdii. Nu există niciun control. Este greșit să completeze bugetul de stat din buzunarele oamenilor”.
„Firește, roșiile s-au scumpit. Prețurile la pere sunt în general uluitoare. Costă 20-25 de lei. Mere, la fel, toți spun că recolta din acest an este mare, merele sunt aruncate în câmp, dar prețul lor iată, 8-10 lei”.
„Uleiul, făina. În general, prețurile cresc în fiecare zi. Cum vom trăi? Este foarte greu”.
În plus, în unele raioane ale țării se scumpește pâinea. Zilele trecute la Căușeni, prețul produsului a crescut cu până la 50 de bani. Aceeași situație se atestă la Bălți și Soroca. Deși, potrivit experților, anul acesta avem o recoltă record de cereale – 1,5 milioane de tone.
Specialiștii spun că majorarea prețurilor la produsele alimentare este rezultatul crizei economice care a început în timpul pandemiei.
„Creșterea prețurilor a început din ianuarie și continua până acum. În medie, se atestă o majorare ce pornește de la 35% și ajunge până la 100 de procente. În unele cazuri, cu 250%. Prețurile nu vor mai da înapoi, nu va exista stabilizarea lor” susține Gheorghe Costandachi, expert economic.
Expertul mai spune că pe lângă produsele alimentare, ar putea crește prețul locuințelor, dar și al celor pentru utilități, iar următorul val de scumpiri este așteptat deja la sfârșitul acestei luni.