În luna martie, Asociația Procesatorilor de Fructe și Legume din Moldova Speranța Con a organizat seminare informative cu fermierii locali în orașele Orhei, Soroca și Edineț, dedicate perspectivelor și posibilităților de înființare a livezilor industriale de măr. La seminare au participat aproximativ 150 de producători agricoli, precum și experții proiectului „Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova” PCRR/USAID, asociațiile pomicole, reprezentanți ai pepinierei și furnizori de echipamente specializate pentru horticultură.
Anterior, agroexpert.md a scris în repetate rânduri că în viitorul apropiat unii fermieri locali din Moldova vor începe să cultive mere industriale nu ca un produs secundar, ci ca produs principal. În favoarea acestei concluzii, există numeroase premise: piața mondială a alimentelor a intrat într-o fază de prețuri ridicate pentru concentratul de mere; scăderea ofertei de concentrat de mere în China și în unele țări ale Uniunii Europene; creșterea abruptă a costurilor pentru forța de muncă în horticultură; creșterea cererii de băuturi slab alcoolice și non-alcoolice cu conținut de suc de mere în multe regiuni ale lumii.
Cu alte cuvinte, toți cei care operează în sectorul horticol din Moldova, la fel ca și structurile guvernamentale din RM, au multe motive serioase nu doar pentru a menține, ci și pentru a stimula investițiile, subvențiile și granturile pentru înființarea livezilor industriale de măr și, implicit, producția de concentrat de mere.
În cadrul recentelor seminare organizate de Asociația Speranța Con, experții proiectului PCRR/USAID au prezentat calculele costurilor pentru înființarea livezilor industriale de măr raportate la prețurile curente pentru material săditor (puieți etc.), servicii (proiectare, precum și costurile anuale de întreținere etc.). Având în vedere densitatea relativ scăzută a plantării în astfel de livezi, lipsa necesității de investiții în elemente agrotehnologice precum irigarea și sistemele de protecție împotriva grindinei, precum și o parte semnificativă a subvențiilor, putem afirma că realizarea unui astfel de proiect pentru un producător agricol va fi mult mai simplă și mai ieftină decât înființarea unei livezi intensive de mere destinate consumului în stare proaspătă.
Autori: Gheorghe Gaberi, Evghenii Gudumac, proiectul PCRR/USAID
Un alt aspect important este faptul că cheltuielile de producție pe sezon în livezile de mere industriale vor fi semnificativ mai mici decât în livezile intensive de mere pentru consum în stare proaspătă.
Calculele experților arată că, la prețurile curente pentru bunuri și servicii destinate horticulturii, costurile pe sezon pentru întreținerea livezilor de măr industrial (fără irigații, cu recoltare mecanizată) nu depășesc 1,25 lei/kg de produs crescut. În același timp, prețul mediu al merelor furnizate la fabricile de producție a concentratului de mere a fost în jur de 2 lei/kg.
Dacă presupunem că în Moldova cheltuielile pentru resursele agricole și prețurile de vânzare a produselor crescute nu se vor schimba semnificativ pe termen mediu, atunci rentabilitatea producției de mere destinate procesării va fi de zeci de procente chiar și în anii cu condiții meteorologice neprielnice.
În această situație, este important de menționat că experții PCRR/USAID au stabilit nivelul mediu estimat al recoltei într-o livadă modernă industrială de mere la 40 de tone pe hectar. Având în vedere nivelul mediu-statistic al precipitațiilor în anumite zone din partea centrală și nordică a Republicii Moldova, această productivitate a plantațiilor de mere destinate procesării industriale este cu siguranță realizabilă.
Specialiștii subliniază că, în teorie, structura costurilor a fost calculată „cu o marjă de eroare”. În practică, totuși, cheltuielile pentru întreținerea livezilor de măr în scop de procesare sunt de obicei mai reduse. De exemplu, în țările europene, numărul de tratamente sanitare în astfel de livezi este foarte rar mai mare de patru-cinci. Cu toate acestea, având în vedere factorii potențiali negativi, în special - presiune fitosanitară crescută și condițiile meteorologice complexe, numărul de tratamente fitosanitare în livezile industriale de mere din Moldova a fost aproape dublat de către experți la elaborarea proiectelor tehnologice model. Cu toate acestea, chiar și cu această limită extinsă a costurilor, producția de mere pentru procesare rămâne totuși profitabilă.
În procesul de producție a merelor destinate procesării, un nivel ridicat de mecanizare a multor operațiuni din livezi este nu doar posibil, ci și necesar, în special în ceea ce privește tăierea și recoltarea mecanizată a fructelor. Potrivit reprezentanților Asociației Speranța Con, investițiile semnificative în astfel de echipamente specializate reprezintă unul dintre principalii factori care încă îi împiedică pe fermieri să opteze pentru înființarea de livezi industriale.
Cu toate acestea, directorul executiv al asociației, Mircea Manole, afirmă că marile companii producătoare de concentrat de mere din Moldova sunt deschise să discute cu fermierii despre modelele de achiziție/exploatare comună a utilajelor și a altor echipamente specializate. Mai mult, proprietarii noilor livezi de mere industriale, conform cerințelor regulamentului privind subvenționarea înființării acestor livezi, vor colabora cu producătorii de concentrat în cadrul contractelor pe termen lung pentru furnizarea de materii prime. În plus, în perioada de cinci ani până când aceste livezi ajung la capacitatea maximă de producție, părțile implicate în aceste contracte vor găsi soluții optime pentru configurarea bazei tehnice necesare întregului ciclu de producție al materiei prime.
Pomicultorii prezenți la seminare au asigurat fermierii că dispun de material săditor potrivit și de înaltă calitate pentru plantarea a zeci sau chiar sute de hectare de livezi industriale de mere încă din acest an. De asemenea, ei susțin că, într-un timp scurt după realizarea seminarelor, au primit mai mult de zece solicitări de achiziție a materialului săditor pentru plantarea livezilor industriale.