Știri din Moldova

Proiectul OPTIM a fost prelungit. Câți bani alocă Elveția

Author: AgroExpert
OPTIM susținere agricultura - agroexpert.md

La Chișinău a fost semnat un Acord privind implementarea celei de-a doua faze a Proiectului „Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova” (OPTIM), dintre Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Pentru implementarea proiectului, Guvernul Elveției alocă circa 122 de milioane de lei.

„Proiectul OPTIM va genera o schimbare semnificativă în sectorul agricol. Considerăm că este vital ca agricultorii să aibă acces la cunoștințe, resurse și tehnologii, pentru a gestiona riscurile asociate schimbărilor climatice. Ne-am dori ca proiectul OPTIM să fie parte a procesului de organizare a Camerelor Agricole. De asemenea, o altă dimensiune importantă este crearea programelor dedicate femeilor care contribuie la lanțurile valorice agricole”, a menționat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

Potrivit comunicatului emis de MAIA, principalele prevederi ale proiectului includ:

  • dezvoltarea unor oportunități economice incluzive din punct de vedere social;
  • creșterea competitivității sectorului privat în țara noastră prin investiții în afaceri inovatoare, servicii, tehnologii și soluții educaționale;
  • facilitarea accesului la piețe cu valoare înaltă și la forță de muncă calificată;
  • sprijinirea sectorului privat în explorarea mecanismelor de stimulare a prestării serviciilor relevante pentru a accesa piețe mai atractive și cu valoare mai ridicată prin investiții în afaceri inovatoare, servicii, tehnologii și soluții educaționale, precum și prin îmbunătățirea cooperării dintre mediul public și cel privat.

Implementarea noilor tehnologii care să genereze oportunități noi pentru oamenii din Moldova este, potrivit directorului Biroului de Cooperare al Elveției în R. Moldova, Guido Beltrani, una din prioritățile cheie a proiectului OPTIM, încă de la lansarea sa în 2019. Proiectul susținut de către Elveția, a promovat inovațiile care au permis fermierilor să utilizeze drone pentru fertirigare și să utilizeze mai bine tehnicile de testare a solului și de monitorizare avansată a vremii în vederea optimizării utilizării inputurilor agricole și a promovat cooperarea în cadrul lanțurilor valorice.

„Inovațiile în domeniul agriculturii sunt foarte necesare. Ele contribuie la creșterea randamentelor, la reducerea costurilor și la îmbunătățirea calității produselor finale. Datorită inovațiilor, inclusiv a celor susținute de OPTIM, fermierii moldoveni pot cultiva mai multe produse de înaltă calitate, să își sporească veniturile și să exporte pe piețe de valoare ridicată”, a mai afirmat Guido Beltrani.

Proiectul va contribui la îmbunătățirea ofertei de locuri de muncă și la explorarea și implementarea mecanismelor care stimulează furnizarea de servicii esențiale pentru sectorul privat. De asemenea, proiectul facilitează asistența în elaborarea politicilor pentru îmbunătățirea mediului de afaceri în sectorul agroalimentar.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!