Știri din Moldova

Investițiile străine directe în Republica Moldova continuă să crească

Прямые иностранные инвестиции в Республику Молдова продолжают расти - agroexpert.md

În pofida faptului că neîncrederea investitorilor și prudența față de riscuri au pus o presiune semnificativă asupra investițiilor la nivel mondial, investițiile străine directe în Republica Moldova au crescut cu 50% în 2022, ajungând la 586 milioane USD. În același timp, întreprinderile cu investiții străine directe (ISD) demonstrează o eficiență mai mare, acționând în calitate de promotori ai tehnologiilor avansate de management și producție, a standardelor de calitate. ISD contribuie la dezvoltarea industriilor și demonstrează o importanță sistemică pentru dezvoltarea sustenabilă și economia națională. Acest lucru a fost demonstrat în studiul actualizat "Impactul investițiilor străine directe asupra economiei RM, 2012-2022", elaborat de către BIS Consulting, la solicitarea Asociației Investitorilor Străini din RM (FIA).

Investitorii străini în Republica Moldova au acționat contrar așteptărilor: și-au reinvestit profiturile în economia națională (creștere de 1,9 ori). Acest lucru a dus la creșterea investițiilor străine directe în 2022 cu aproximativ 50% față de nivelul din 2021 și cu aproximativ 16% față de nivelul din 2019 (perioada de pre-criză). În pofida pandemiei și războiului din Ucraina, care au adus cu ele o serie de incertitudini, riscuri sporite și presiuni asupra ISD, volumul acestora în RM nu s-a diminuat, ci, dimpotrivă, a crescut. Această evoluție demonstrează că nu a existat o stare de panică în rândul investitorilor străini, așa cum s-a manifestat, de exemplu, prin retragerea obișnuită a capitalului din economie.Totuși, volumul investițiilor străine directe în Republica Moldova rămâne unul dintre cele mai mici din rândul țărilor din Europa de Est - doar 1006 USD pe cap de locuitor.Studiul a confirmat faptul că întreprinderile cu investiții străine directe sunt, în medie, de două ori mai productive, ceea ce se reflectă direct într-o creștere economică mai mare. În timp ce companiile cu ISD reprezintă doar aproximativ 15,4% din angajații din toate întreprinderile, acestea generează 28,2% din activele de producție ale țării. De asemenea, acestea aduc o contribuție semnificativă la bugetul Republicii Moldova - 25,1% din veniturile din impozitul pe venit și 24,2% din contribuțiile sociale.Productivitatea muncii în întreprinderile ISD este cu aproximativ 90% mai mare decât în întreprinderile private locale. Întreprinderile cu forma mixtă de proprietate, cu participarea capitalului străin, înregistrează cea mai mare productivitate a muncii (3,042 mii lei per angajat în anul 2022), cu creșteri constante în fiecare an. Întreprinderile locale cu proprietate privată obțin o productivitate a muncii de aproape de două ori mai mică decât întreprinderile cu ISD (1,113 mii lei per angajat), iar aceasta practic coincide cu nivelul mediu în țară (1,156 mii lei per angajat).
«Nu suntem doar investitori străini – suntem companii locale moldovenești cu investiții străine directe. Prin atragerea capitalului din străinătate, producem produse și servicii moldovenești, plătim contribuții, impozite și salarii în Moldova, angajăm moldoveni și investim în societatea moldovenească. ", a precizat, Alphan Akpece, Vicepreședinte FIA, Director general al Efes Vitanta Moldova Brewery.
Întreprinderile ISD reprezintă 19,7% din valoarea adăugată brută a economiei în ansamblu, cu ponderi foarte mari în anumite activități (activități financiare și asigurări (59,7%), informații și comunicații.Informare: Asociația Investitorilor Străini din Republica Moldova (FIA) – prima asociație non-profit și apolitică a companiilor cu capital străin, care activează în Republica Moldova, a sărbătorit în anul 2023 cea de-a 20-a aniversare. Asociația reunește 26 membri din 15 țări – cele mai mari companii cu capital străin din Republica Moldova, ce au creat peste 23.000 de locuri de muncă. Investiția totală a companiilor este de aproximativ 2 miliarde 600 milioane euro, ceea ce reprezintă mai mult de 19% din PIB-ul Republicii Moldova. Toate aceste companii sunt cele mai active întreprinderi care contribuie la dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova și generează progres în toate sectoarele cheie: agricultură, industrie, vinificație, telecomunicații și IT, industria petrolieră, medicină și farmaceutică, bănci și asigurări, distribuție, consultanță și audit etc.

În octombrie 2023, FIA a prezentat cea de-a opta ediție a Cărții Albe, care reflectă esența activității FIA în calitate de organizație ale cărei companii membre consideră că, prin schimbul de experiență și coordonarea comună a eforturilor investitorilor străini și ale autorităților, poate fi creată o viziune clară a problemelor specifice și a soluțiilor care influențează climatul investițional din Republica Moldova. Acest document are un caracter consultativ și descrie un plan de acțiuni concret pentru ameliorarea climatului investițional din țară. 87% din propunerile ediției anterioare ale Cărții Albe, prezentate de FIA în 2021, au fost acceptate de autoritățile din RM sau sunt în curs de implementare.
Raportul complet al Studiului este disponibil online pe www.fia.md în limbile română și engleză.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!