Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a invitat fermierii la o discuție despre rezultatele vizitei sale la Bruxelles, unde a lansat apelul de constituire a Fondului de solidaritate și dezvoltare pentru agricultura moldovenească.
„Știm despre situația grea cu care se confruntă agricultorii noștri și am venit în întâmpinarea solicitărilor lor”, a declarat Vladimir Bolea.
Ministrul a anunțat, de asemenea, măsurile pe care le-au luat pentru a atenua impactul dificultăților economice cu care se confruntă fermierii:
- Alocarea a 100 de milioane de lei din Fondul de Intervenție pentru a compensa pierderile suferite;
- Crearea unui mecanism legal care prevede suspendarea temporară a executărilor pentru fermierii în dificultate, oferindu-le un răgaz de șase luni pentru renegocierea contractelor și amânarea plăților până la 31 decembrie 2025;
- Continuarea eforturilor de atragere a resurselor din partea partenerilor europeni prin Fondul de solidaritate și dezvoltare.
Vladimir Bolea a subliniat că autoritățile caută soluții durabile pentru agricultorii afectați și a lansat un apel la dialog pentru a evita tensiunile din sectorul agricol.
Amintim că, în contextul efectelor devastatoare ale secetei pedologice și atmosferice din 2024, Guvernul a aprobat un proiect de lege menit să ofere sprijin temporar fermierilor afectați. Proiectul stabilește condițiile în care agricultorii pot beneficia de suspendarea obligațiilor de plată a datoriilor restante, precum și de alte facilități financiare.
Ulterior, proiectul de lege a fost aprobat de Parlament. Totuși, fermierii își exprimă nemulțumirea față de măsurile luate de stat pentru sprijinul agricultorilor afectați de secetă, ieșind la protest. Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău, a declarat pentru AGROEXPERT că legea recent adoptată de Parlament, care prevede suspendarea datorilor pe o durată de șase luni, este ineficientă și nu oferă soluții reale fermierilor.
Citește și: Fermierii afectați de secetă vor putea amâna achitarea datoriilor
Pe 17 septembrie, mai mulți agricultori din Republica Moldova protestează față de acțiunile statului în rezolvarea problemelor cu care se confruntă sectorul agrar. Potrivit Asociației Forța Fermierilor, măsurile adoptate recent sunt ineficiente și nu reușesc să soluționeze nici un sfert din problemele agricultorilor.