Știri din Moldova

Reforma taxării venitului! Republica Moldova, printre puținele state care nu impozitează venitul

Author: AgroExpert
companii venit reinvestit - AgroExpert.md

Companiile din Republica Moldova nu vor mai fi taxate în cazul în care își reinvestesc venitul. Or, la sfârșitul lunii martie, Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM) urmau să achite în avans impozitul pe venit. Dar nu au plătit nimic, pentru că noi am schimbat modul de impozitare. Începând cu 2023 antreprenorii din Moldova plătesc impozit pe venit doar atunci când distribuie profitul spre dividende. Nu și dacă țin banii în companie.

Anual antreprenorii plăteau impozit pe venit în mărime de 12%. După asta, cu banii rămași aveau de ales – fie îi țin în companie, pentru dezvoltare, fie îi distribuie ca dividende fondatorilor. Pentru partea profitului pe care o distribuiau ulterior ca dividende – plăteau încă 6%. Astfel, aveam impozit pe venit 12%, iar taxa efectivă pe dividende era 18% (12%+6%).

„Reforma pe care am promovat-o anul trecut aduce următoarea schimbare: impozitul pe venit de 12% este achitat doar dacă venitul este distribuit ca dividende fondatorilor. Dacă banii rămân în companie, acest venit nu se impozitează. Vrem să stimulăm investițiile și în special reinvestirea profitului. Să ne gândim împreună cum un antreprenor utilizează banii pe care îi ține în companie și pe care nu îi distribuie ca dividende. Acești bani pot fi folosiți pentru: investiții și extinderea afacerii, creșterea salariilor și/sau crearea de noi locuri de muncă, construirea rezervelor. Asta impozităm atunci când impozităm venitul înainte de dividende. Noi nu credem că trebuie să impozităm dezvoltarea afacerilor. În special în perioada în care suntem, trebuie să susținem agenții economici prezenți și să-i încurajăm să investească”, susține ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.

Potrivit lui Alaiba prin această reformă, „noi am decis să lăsăm acești bani în economie, pe conturile întreprinderilor. Să crească și să se dezvolte, să creeze locuri de muncă bine plătite, să investească în dezvoltare. Decât să le impozităm dezvoltarea, după care să le dăm granturi unde credem noi că ele trebuiesc, mai bine pentru început nu-i impozităm. Noi nu considerăm că „statul știe mai bine” de ce au nevoie antreprenorii. Antreprenorii știu mai bine ce necesități au ca să se dezvolte”.

În Europa sunt doar patru țări care aplică asemenea model: Estonia, Letonia și Georgia. Și acum – Moldova.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!