Moldova

Regulamentul privind transferurile de deșeuri: Ce prevede documentul

Author: AgroExpert
deșeuri regulament - agroexpert.md

Regulamentul privind transferurile de deșeuri, aprobat prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 411 din 22 iunie 2022, a intrat în vigoare. Despre aceasta anunță Agenția de Mediu în calitate de autoritate națională ce eliberează documente de notificare pentru transportarea peste frontieră a deșeurilor.

Potrivit prevederilor Regulamentului privind transferurile de deșeuri, transferurile transfrontaliere de deșeuri se vor efectua în baza notificării prealabile scrise și consimțământul prealabil scris sau în baza cerințelor generale de informare.

Astfel, pentru demararea procesului de autorizare a transferului transfrontalier de deşeuri, agenţii economici care activează pe teritoriul Republicii Moldova şi practică activităţi de transportare, inclusiv valorificare/eliminare a deşeurilor vor trebui să depună o cerere şi setul de documente corespunzătoare la Agenţia de Mediu (mun. Chișinău, str. Albișoara 38).

Cererea privind acordarea consimţământului pentru exportul deşeurilor (în cazul deșeurilor periculoase) scris prealabil, va fi însoţită de:

  1. Documentele de notificare şi de circulaţie pentru transferurile transfrontaliere de deşeuri (completate) prevăzute în anexa nr. 1 la Regulament;
  2. Contractul între notificator şi destinatar;
  3. Solicitarea de aprobare a garanţiei financiare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5 la Regulament;
  4. Garanţia financiară;
  5. Autorizaţia valabilă a instalaţiei de valorificare sau de eliminare sau, după caz, informaţii similare cu privire la toate instalaţiile în care sunt prevăzute operaţiunile ulterioare de valorificare sau de eliminare intermediară sau definitivă;
  6. Traseul prevăzut (itinerarul);
  7. Dovada înregistrării transportatorului (transportatorilor) privind transporturile de deşeuri;
  8. Inventarul detaliat al deşeurilor;
  9. Copie a contractului sau dovada contractului respectiv (sau o declaraţie care certifică existenţa acestuia) încheiat între producător, noul producător sau colector și broker sau comerciant, în eventualitatea în care brokerul sau comerciantul acţionează în calitate de notificator.

Totodată, în cazul transferurilor de deșeuri nepericuloase menționate în secțiunea 1 și a 3-a din anexa nr. 3 la Regulament în vederea valorificării în instalații autorizate, transferul de deșeuri se va realiza fiind însoțițe de Anexa VII, completată corespunzător de către persoana care va organiza transferul de deșeuri.

Conform prevederilor pct. 79 din Regulamentul prenotat, persoana care va organiza transferul de deșeuri urmează să furnizeaze autorității competente naționale copia documentului inclus în anexa nr. 7 și copia contractului cu 10 zile lucrătoare înainte de efectuarea transferului.

Informațiile și documentele ce urmează a fi prezentate, vor fi transmise la adresa de e-mail transferdeseuri@am.gov.mdDe asemenea, în e-mailul de informare se va indica și postul vamal prin care se planifică realizarea transferului de deșeuri.

În acest context, în scopul asigurării respectării reglementărilor în domeniul transferului transfrontalier a deșeurilor și sporirii controlului  asupra acestora, Agenția de Mediu, Inspectoratul pentru Protecția Mediului și Serviciul Vamal al Republicii Moldova au stabilit un mecanism de cooperare în vederea schimbului de informații privind transferurile transfrontaliere de deșeuri.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!