Pesticidele sunt substanțe menite să distrugă dăunătorii. Este vorba de insecte, agenți patogeni ai plantelor, buruieni, moluște, păsări, mamifere, pești, nematode (viermi rotunzi) și microbi care distrug proprietățile sau răspândesc boli.
Pesticidele sunt comune și adesea necesare în agricultură din întreaga lume. Pesticidele vin în multe forme și forme. Acestea pot fi pesticide organice, dar și chimice care sunt dăunătoare sănătății publice. Utilizarea excesivă a unor pesticide poate duce la probleme de sănătate ale consumatorului, dar și rezistență la dăunători, potrivit landgiest
Utilizarea pesticidelor este restricționată în unele țări. Interzicerea pesticidelor foarte toxice și limitarea cantității care poate fi aplicată.
Putem observa că utilizarea pesticidelor tinde să fie mai mică în țările mai puțin dezvoltate și în țările cu un sector agricol mai mic. Utilizarea pesticidelor este de departe cea mai mare din Asia de Est, dar și din America de Sud.
Ecuador ar avea cea mai mare utilizare a pesticidelor (14,03 kg/ha), urmat de China (13,07 kg/ha) și Israel (12,74 kg/ha).
În Republica Moldova utilizarea pesticidelor este foarte joasă, între 1kg și 3 kg per hectar de teren arabil.