Știri din Moldova

S-au redus cazurile de gripă aviară. Ce spune ANSA

Author: AgroExpert
cazuri gripa aviară ANSA - agroexpert.md

În perioada 29 decembrie - 9 ianuarie, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 15 focare de gripă aviară la fauna sălbatică, dar și la păsările din exploatațiile nonprofesionale. Despre aceasta informează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Astfel, ANSA a depistat 3 focare de influență aviară înalt patogenă la fauna sălbatică și 12 focare la păsările din exploatațiile nonprofesionale.

„A fost instituită zone de protecție de 3 km și zone de supraveghere de 10 km”, precizează specialiștii.

Precizăm că, în perioada 22 decembrie – 2 ianuarie, au fost înregistrate 15 focare de influență aviară la fauna sălbatică și 10 focare la păsările din exploatațiile nonprofesionale

Potrivit ANSA, a fost întrunită  în regim de urgență Comisia Antipiezootică Excepțională care a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului de influență aviară, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 939 din 04.08.2008 pentru aprobarea normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere, control și combatere a gripei aviare, privind Planul de contingență și Manualul operațional pentru controlul influenței aviare.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă deținătorii și crescătorii de păsări să țină păsările în interiorul curților și la observarea semnelor clinice, să anunțe imediat personalul veterinar.

Citește și: Recomandările ANSA privind prevenirea apariției gripei aviare

Anterior, pe teritoriul Republicii Moldova a fost înregistrat un focar de gripă aviară la fauna sălbatică, în special lebede și un focar de rabie la câine. Despre aceasta a anunțat Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Află și: Focar de gripă aviară și de rabie, depistat în R. Moldova

Instituția Publică Centrul Republican de Diagnostic Veterinar a confirmat gripa aviară la fauna sălbatică în localitatea Cubolta, raionul Sîngerei, pe 16 decembrie.

Ulterior, 65 de lebede au fost găsite moarte pe râul Răut, în sectorul Lunga – Băhrinești, din raionul Florești. Potrivit specialiștilor, gripa aviară ar putea fi cauza acestei tragedii. 

Te-ar putea interesa și: 65 de lebede au fost găsite moarte pe râul Răut. Ce spun specialiștii

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!