Fitotehnie

Scad suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr. Ce perspective sunt în 2024

Author: AgroExpert
Expert: Iurie Rija
Scad suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr. Ce perspective sunt în 2024 - agroexpert.md

În Republica Moldova sunt în mediu aproximativ 15 mii de hectare de sfeclă de zahăr, însă în ultimii ani această cifră a înregistrat o scădere, ajungând până la 11 mii de hectare. Această tendință descrescătoare a continuat în anii 2022, când suprafața cultivată a fost de 11,7 mii de hectare, și în 2023, când a ajuns la 10,7 mii de hectare.

Potrivit expertului în agro-market, Iurie Rija, această diminuare a fost determinată de mai mulți factori care au influențat deciziile agricultorilor. Printre ele sunt costurile ridicate asociate cu cultivarea sfeclei de zahăr. Cultura consumă o cantitate mare de îngrășăminte, ce amplificat de creșterea costurilor la resurse energetice din 2022, a făcut ca cultivarea sfeclei de zahăr să devină mai puțin atractivă pentru agricultori în comparație cu alte culturi, care au costuri de producție mai mici.

„Cu toate acestea, pentru anul 2024, există perspective mai optimiste, deoarece cele două companii producătoare de zahăr din R. Moldova deja au contractat aproape 14 mii de hectare de teren pentru cultivarea sfeclei de zahăr, indicând o creștere în comparație cu anul precedent”, susține Rija.

Interesul fermierilor nu este unul în zădar - spre deosebire de alte culturi și produse alimentare, prețul la zahăr a înregistrat creșteri semnificative în 2022 și 2023, pe fonul deficitului în Europa. Astfel, perspectivele pentru anul 2024 par a fi mai promițătoare în ceea ce privește suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr în Republica Moldova.

„Cu toate acestea, este important de avut în vedere necesitatea unei precauții adecvate în fața acestei tendințe ascendente. Deși prețul zahărului a înregistrat o creștere în ultimii doi ani, există riscul unei inversări a acestei tendințe în viitor. Prezența unor cantități semnificative de zahăr ieftin care intră pe piața blocului comunitar din Ucraina sunt factori care pot determina o scădere a prețurilor la zahăr în următorii ani”, a punctat expertul.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!