Moldova

Scumpirea gazului pune pe brânci industria alimentară

gaz tarif industrie - AgroExpert.md

De astă, 1 iunie, au intrat în vigoare noile tarife la gazul agenților economici și populației după ce ieri ANRE le-a aprobat. Agricultorii susțin că noile tarife vor lovi în industria alimentară a Republicii Moldova.

Agricultorii susțin că majorarea tarifelor la gaz va atrage inevitabil noi majorări de prețuri la produsele alimentare, inclusiv scumpirea pâinii.

„Prețul la gaz este unul dureros pentru toți, pentru persoanele fizice, pentru economia națională și pentru segmentul agroalimentar. Cu gaz se face uscarea producției cerealiere, în special, a porumbului. Asta va afecta foarte mult prețul la pâine sau la alte derivate. Prețul la gaz va afecta direct tot ce înseamnă preț al produselor finite", susține președintele Asociației Agroceriale, Igor Gregorierv.

În cadrul ședinței de ieri, pentru rețele de tensiune înaltă prețul metrului cub de gaz a fost stabilit de 16,5 lei metrul cub, iar pentru rețele de tensiune medie – 16,8 lei, iar pentru  rețele de joasă tensiune 18,6 metrul cub cu TVA.

Devierile financiare ale Moldovagaz vor crește la 3,5 miliarde de lei, în condițiile în care ANRE a refuzat să aprobe tariful solicitate de companie, susține președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

„Moldovagaz a depus la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică o cerere de modificare a tarifului de furnizare a gazelor naturale către consumatorii finali. Pe baza prețului actual de achiziție (880-920 USD), am propus ANRE scenariul în care, până la 1 octombrie 2022, prețul unui metru cub de gaz să fie de 22.229 lei la 1.000 mc (fără TVA), cu revenirea la tariful actual în perioada rece a anului. În ciuda argumentelor Moldovagaz, ANRE a decis să aprobe tariful mediu anual pentru furnizarea gazelor naturale către consumatorii finali în valoare de 16.254 lei la 1.000 de metri cubi, în special, 17.244 de lei la 1.000 de metri cubi pentru consumatorii casnici (fara TVA). Prețul de achiziție al gazelor naturale prevăzut în tariful aprobat de agenție este de 696 USD la 1.000 de metri cubi, în timp ce prețul de achiziție preconizat, luând in considerare puterea calorică doar pentru iunie 2022, este de 880 USD”, spune Ceban.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

 

 

 

 

 

 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!