Știri din Moldova

Seceta usucă recolta de mere din Republica Moldova

mere recoltă agricultori - AgroExpert.md

Recolta de mere va fi  mai mică în anul 2022 față de anul precedent urmare a secetei.

„Noi chiar săptămâna trecută am făcut estimări la cultura mărului pentru că aici avem cele mai mari pierderi. Comparativ, noi estimăm în jur de 400-450 de mii de tone, raportate la roada de anul trecut, care a fost 650 de mii de tone. Vă închipuiți care va fi pierderea. Aici noi putem să specificăm: pentru că o parte din livezile care nu au irigare, nu sunt intensive, dotate cu suport, plasă antigrindină se defrișează în cantități destul de mari, în zona de nord a Republicii Moldova. Se înființează plantații noi, dar foarte lent pentru că e criză…Noi știm cât trebuie să investești într-un hectar de plantații de măr”, a declarat Vitalie Gorincioi, președintele Asociației Moldova Fruct, citat de agrotv.md.

Totuși, se defrișează inclusiv plantații care ar mai fi putut da roadă. Problema constă în lipsa de apă, accesul agricultorilor la aceste surse. În acest sens, starea de urgență în agricultură, despre care se vorbește că ar putea fi introdusă în curând, ar putea soluționa o serie de probleme ce vizează disputa dintre arendatorii de lacuri și fermieri.

„Suntem deja în toiul recoltării. Sâmburoasele, vorbim de cireșe, în luna iunie s-a exportat ceva mai mult de 8 mii de tone, asta e aproape dublu la ce era anul trecut pe vremea asta. Vom anunța când vom avea totalurile pe cireșe, dar cred că 12, 14 mii de tone vor fi. Au plecat în toate direcțiile. Astăzi știm că avem o recoltă bună de caise, de piersici, de prune. Dar bună acolo unde avem posibilitatea să aplicăm tehnologii moderne – protecția de condițiile climatice, irigare, plasă antigrindină, suport. Aceste investiții dau rezultate”, a punctat Gorincioi.

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!