Este în curs de dezvoltare un nou detector care va putea detecta și cele mai mici simptome cu ajutorul fotonilor, dând rezultatul în câteva minute. Detectorul ultrasensibil valorifică particulele de lumină pentru a observa cele mai mici urme de infecții cu bacterii și e de 50 până la 100 de ori mai rapid decât tehnologiile existente.
Sistemul va permite lucrătorilor să verifice dacă există atac de bacterii prin monitorizarea mostrelor de fructe și legume, mult mai rapid decât metodele utilizate în prezent. De la pregătirea unui eșantion până la detectare, noul sistem poate furniza un rezultat în mai puțin de 30 de minute.
Echipa folosește un sistem extrem de sensibil care folosește lumina laser pentru a detecta analiții chimici sau biologici. Denumit senzor de multiplexare bimodal plasmo-fotonic, sistemul poate detecta bacterii sau urme de pesticide, fară a fi nevoie să utilizeze substanțe chimice sau coloranți ca marker. Proiectul, numit GRACED, este în prezent coordonat de CyRIC – Centrul de cercetare și inovare din Cipru și include un consorțiu de experți din întreaga Europa. Dezvoltatorii s-au inspirat de la unul dintre senzorii existenți deja, care examinează apa pentru a detecta contaminarea microbiologică sau chimică.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!