Știri din Moldova

Sergiu Tutovan: ”Cred că așa vom reuși să obținem o recoltă satisfăcătoare, în pofida ploilor în exces”

Expert: Serghei Tutovan

Ploile abundente din ultima perioadă au favorizat dezvoltarea bolilor în plantațiile de viță-de-vie, astfel viticultorii din cauza precipitațiilor, nu au putut efectua tratamentele obligatorii. Am discutat cu Sergiu Tutovan,doctor în științe agricole, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Struguri de Masă din Cahul și am aflat care dintre lucrările absolut necesare pot fi făcute acum pentru a preveni daunele ploilor și devierilor de temperatură pentru plantațiile de vie din acest an.

Recolta strugurilor ar putea fi diminuată în acest an în care deja există prea multă umiditate comparativ cu anul trecut, când a fost secetă.

”Vița de vie se dezvoltă excesiv, există prea multă umiditate dacă este să vorbim în comparație cu anul trecut, când plantațiile de vie au fost la limită din cauza secetei care s-a abătut asupra noastră. Această creștere vegetativă excesivă des afectează calitatea și cantitatea producției, uneori chiar și rodul anului următor. Totodată și cu legatul pot spune că a fost mai dificil, din motiv că a fost ploaie în timpul înfloritului și destul de frig, se atestă un procent mai redus de legare. Desigur, în unele locuri este mai mare, în altele mai mic. Acest lucru nu îl putem schimba, în schimb menținerea umidității a cauzat apariția unor boli care trebuie tratate cât mai urgent. Unii au scăpat mana și o parte din struguri s-au uscat. În majoritatea plantațiilor s-au îndesit lăstarii, nu s-a făcut defolierea împrejurul inflorescențelor, nicio măsură de întreținere nu s-a putut face la timp din cauza umezelii din plantații” a explicat Sergiu Tutovan.

Potrivit expertului, în aceste zile, imediat cum vor conteni ploile, viticultorii trebuie să ia urgent măsurile necesare de prevenire a răspândirii bolilor existente în plantațiile de vie.

”Conform tehnologiilor, vița de vie se tratează obligatoriu înainte de înflorire și următoarea tratare imediat după înflorit. În acest an, în legătură cu faptul că precipitațiile au fost frecvente, viticultorii nu au putut să intre în plantațiile viticole și nu au efectuat nici plivitul, nici ciupitul, nici copilitul, lumea nu știe de ce să se apuce în primul rând. Acum trebuie de legat, dar există restanțe la celelalte măsuri, unele porțiuni chiar necesită a fi înlăturate, unii lăstari trebuie de tăiat, densitatea lor provoacă umbră și nu este bine. Viticultorii trebuie să fie foarte atenți acum și să reducă din lăstari atât cât este necesar pentru a asigura o creștere corectă și productivă a roadei. Și desigur, tratamentele trebuie de aplicat, chiar și acolo unde deja există un pic de boală, de mărit norma de consum cu circa 10%, nu va fi crimă. Cu un interval de 5-6 zile, de repetat aplicarea tratamentului pentru a avea un efect curativ garantat.Credem că așa vom reuși să obținem o recoltă satisfăcătoare în acest an, în pofida ploilor în exces” a punctat Sergiu Tutovan.

În prezent, în Republica Moldova sunt în jur de 128 de mii hectare de viță de vie.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!