Moldova

Sergiu Tutovan: "După tăierea viței de vie, urmează "plânsul" acesteia, un fenomen firesc din ciclul biologic anual"

Expert: Serghei Tutovan
Taiatul vitei de vie - AgroExpert.md

Viticultorii sunt optimiști că în acest an, după ieșirea din repausul vegetativ al viței de vie, plantațiile se vor dezvolta armonios, fără înghețuri ce ar putea afecta productivitatea viilor. Primăvara, o dată cu creșterea temperaturii solului, vița de vie absoarbe cantități mari de apă și elemente nutritive care se ridică spre vârfurile  de creștere ale plantelor. Din motiv că vița de vie este tăiată în uscat, anume primăvara se observă în zonele de tăiere picături de lichid, fenomen care se mai numește în popor și ”plânsul viței de vie”, care potrivit experților este o etapă firească din ciclul biologic anual.

Sergiu Tutovan, doctor în științe agricole, director executiv al Asociației Producătorilor de struguri de masa din Cahul susține că prelungirea iernii a fost benefică pentru plantațiile de viță de vie.

"Pot să vă spun că datorită faptului că am avut o iarnă blândă, ne-a ajutat foarte mult. Tăiatul este aproape încheiat, iar săptămâna viitoare cred că va începe ”plânsul” viței de vie, altfel spus circulația sevei. Unde a fost tăiată vița, va curge seva și ulterior pornesc ochii în creștere, acest proces a fost tărăgănat din cauza temperaturilor scăzute sau prelungirii iernii, dar în aceste zile deja avem temperaturi primăvăratice și procesele vor intra în normalitate. Am observat că lemnul este de un verde aprins, fapt ce semnifică prezența apei. Mai sunt ochi morți, dar nu din cauza gerului. Norocul nostru în acest an a fost că mai multă iarnă am avut în luna martie decât în lunile calendaristice ale iernii. Sperăm să scăpăm de înghețurile târzii, care în anii precedenți ne-au afectat. Cine încă nu a reușit să finiseze tăiatul, ar fi bine să se grăbească pentru că în perioada când începe ”plânsul” se pierde prin sevă cantități mari de apă și elemente nutritive. Pe de altă parte, butucii devin mai elastici și atunci este momentul oportun de a fixa sau lega coardele de elementele de susținere din plantații"a declarat Sergiu Tutovan.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!