Articole

Sezonul exportului de cireșe: Riscuri, prețuri și oportunități

Prima recoltă de cireșe deja este pregătită pentru export. Producătorii moldoveni au început să culeagă soiurile timpurii. Startul sezonului a fost dat de către pomicultorii din sudul Republicii Moldova. Acolo, fructele sunt culese, ambalate cu grijă, încărcate în camioane și exportate direct spre piețele țărilor CSI.

,,Piețile tradiționale așteaptă ca de obicei cireșile noastre. Soiurile timpurii deja au început să fie livrate în Federația Rusă și Belarus. Tindem să dezvoltăm anul acesta exporturile în direcția piețelor occidentale, cum ar fi Germania, Franța, Italia. În Germania primele livrări au avut loc anul trecut, dar sperăm că vom face pași mai siguri în acest an”, a remarcat Adrian Cojocaru, specialist marketing, Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe – Moldova Fruct.

Datorită condițiilor climaterice nefavorabile (seceta, înghețuri, ploi abundente), volumul recoltei de cireșe poate fi mai mic cu 20% comparativ cu anul precedent. Acesta este unul dintre factorii care ar putea influența într-o anumită măsură prețul producției.

,,Consider că anul curent recolta va fi mai mică comparativ cu anul 2019 cu cca 20%. Aceasta considerând atât pierderile pe urma condițiilor climaterice, cât și plantațiile noi care intră în rod acum. Este greu să faci un pronostic real, deoarece totul se poate schimba. Ne așteptăm la prețuri mai bune, dar sunt mulți factori în acest sens. De exemplu, în Federația Rusă puterea de cumpărare a scăzut. Situația cauzată de pandemia cu noul coronavirus generează anumite impedimente. Oamenii se orientează spre fructele care se păstrează o perioadă mai lungă, cum ar fi mere, banane, citrice etc. Însă, continuăm să păstrăm optimismul. Considerăm că oportunități sunt, cererea la fel este”, a menționat Adrian Cojocaru.

Compania SRL “Mialex-Nord” este printre primele care a început sezonul de export a cireșilor timpurii în Federația Rusă. Directorul companiei, Alexandrov Oleg, susține că prețul producției depinde în mod obligatoriu de calitatea acesteia în momentul sosirii la destinație.

,,Sezonul a început, producția este în drum. Exportăm în Federația Rusă prin rețeaua de magazine sub brandul Spar. În ceea ce privește prețul, din păcate nu pot afirma nimic, căci acesta depinde de starea în care va ajunge producția la destinație. Dacă va fi una bună, nu vom avea parte de reclamații. Respectiv, vom avea și un preț satisfăcător. Drept consecință a situației cu noul tip de coronavirus care ne afectează simțitor, o constituie scăderea capacității de cumpărare atât la noi, cât și în țările principale de export – Federația Rusă, Belarus și Kazahstan”, a spus Alexandrov Oleg.

Vitalie Obrejanu, directorul comercial al companiei SRL Fresh Time, consideră că prețul pentru cireșe depinde atât de volumul recolei obținute, cât și de doleanțele și planurile întreprinderii propriu-zise.

,,În dependență de volumul producției obținute noi ori majorăm, ori scadem considerabil prețul. Deci, este o diferență semnificativă atunci când obții 5 tone/ha și 15 tone/ha. Prețul depinde și de dorințele noastre. Fie racordăm activitatea la business planul nostru, realizând ideal toate activitățile, fie ne dorim pur și simplu să supraviețuim. În al doilea caz prețul ar trebui să fie în jur de 20 lei/kg, iar dacă ne referim la varianta în care am putea să avem și un profit pentru a face investiții în sisteme antigrindină, antiploaie, sisteme de suport, atunci prețul nu ar trebui să fie mai jos de 30 lei/kg. Mai vorbim de faptul că un preț bun la nivel mondial începe de la 2 euro/kg”, a remarcat Vitalie Obrejanu.

Conform Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe – Moldova Fruct, în țara noastră se produc anual 20 de mii de tone de cireșe și vișine. O mare parte din acest volum este livrat pe piața țărilor CSI. În curând se vor coace și soiurile de cireșe târzii, care de asemenea vor fi exportate. Suprafața totală a plantațiilor de vișine și cireșe în Republica Moldova este de 7.500 de hectare.

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!