Articole

Situația actuală privind embargoul inițiat de Belorus

Embargoul impus de Belarus țărilor din UE a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2022.Freshfel monitorizează îndeaproape implicațiile pe termen scurt și mediu ale noilor restricții.

În fiecare an, aproape 500 000 de tone de fructe și legume europene erau expediate către Belarus. Embargoul este stabilit pentru primele 6 luni ale anului 2022, perioadă când erau exportate aproximativ 60% din exporturile anuale. Merele, perele, fructele cu sâmburi, persimonii, căpșunile, kiwi sunt principalele produse expediate în Belarus care provin din Polonia, Lituania, Țările de Jos, Grecia, Spania, Italia, Belgia.

Freshfel Europe monitorizează atât efectul direct, cât și cel indirect al interdicției. În general, această interdicție nu este prima care vizează fructele și legumele proaspete. În ultimul deceniu au avut loc și alte embargouri:

Cel rusesc a constituit 1/3 din embargoul global de 7,5 miliarde EUR, 50 % din cota UE din embargou, corespunzând la 2,3 milioane de tone, în valoare de aproape 2 miliarde EURO, afectând în principal furnizorii din "nordul" Uniunii Europene: mere, pere, roșii din Polonia, Belgia, Țările de Jos.

Embargoul algerian: 220 000 de tone în valoare de 150 de milioane de euro, care a afectat în principal furnizorii din sudul UE: mere, struguri de masă, kiwi, portocale din Spania, Italia, Franța.

Embargoul SUA: 20 000 tone de citrice în valoare de 23 milioane de euro din Spania și Italia.

Embargo din Belarus: export anual > 400 000 tone, din care în primele 6 luni ale anului > 270 000 tone, în valoare de aproape 200 de milioane de euro, care afectează în principal furnizorii din nordul Uniunii Europene, din Polonia, Lituania, în principal reexport din BE și NL, Olanda, Grecia, Spania.

În decembrie 2021, Consiliul European a adoptat sancțiuni împotriva Belarusului ca răspuns la presupusa canalizare a emigranților către frontierele blocului, în special către Polonia și Lituania.

Ca răspuns, Belarus a anunțat în decembrie un embargo asupra importurilor de produse alimentare în țară pentru produsele alimentare originare din UE și din alte țări, inclusiv din Regatul Unit, Norvegia și Elveția.

"Au fost luate măsuri de retorsiune, ținând cont de încercările continue ale Occidentului colectiv de a exercita presiuni ilegale de sancționare asupra țării noastre" a declarat atunci guvernul de la Minsk.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!