Asociația Forța Fermierilor constată multiple probleme în procesul exporturilor și anticipează că situația urmează să se agraveze ca urmare a creșterii tranzitului producției din Ucraina, care se așteaptă după ultimele bombardamente ale porturilor pe Dunăre. Concluziile au fost formulate în urma unei întâlniri cu ministru agriculturii, conducerea Serviciului Vamal și companiile-exportatorii cerealelor și oleaginoaselor.
„La sudul țării deja sunt cozi de camioane și perioada de așteptare este de 5-6 zile. Portul Giugiulești (zona, care aparține statului) activează foarte încet și nu întreprinde măsuri pentru adâncirea Prutului și transportarea navală a mărfurilor din aceasta zonă este foarte problematică”, se arată în declarația Forței Fermierilor.
Potrivit Asociației, exportatorii își compensează toate greutățile cu logistica din contul agricultorilor prin micșorarea prețurilor de achiziție.
Astfel, membrii asociației au înaintat propuneri privind redirecționarea tranzitului din Ucraina la câteva vame din nordul țării, precum și crearea unui coridor special vamal pentru exportul cerealelor și oleaginoaselor autohtone.
„Nu am primit răspuns clar la aceste recomandări. În același timp, rămâne absolut incertă situația cu moratoriu pentru fermierii micro, mici și mijlocii la achitarea datoriilor față de creditori privați și bugetul public național, o măsură, care poate salva agricultorii de faliment in perioada imediat următoarea. Din păcate, Ministerul Agriculturii are un rol pasiv pe acest subiect în așteptarea poziției Ministerului Finanțelor. Or, pe fundalul acestor jocuri birocratice suspecte mii de fermierii zilnic sunt presați și amenințați de creditori, generează datorii față de stat și nu pot primi subvenții măcar pentru restituirea accizelor. Tot ce se întâmplă acum în sectorul agrar, în special în domeniul cerealelor și oleaginoaselor, nu poate să nu crească revolta producătorilor agricoli”, au conchis fermierii.
Amintim că, experții sunt de părere că recentele atacuri rusești asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre vor avea impact și asupra pieței cerealelor din Republica Moldova. Va crește volumul tranzitat, dar și timpul de așteptare pentru transportatori.
Citește și: Atacurile din porturile ucrainene de pe Dunăre vor afecta piața cerealelor din Moldova
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!