Externe

Șofrănelul: ce este și cum se cultivă

Author: AgroExpert
șofărnel cultivare specii - AgrpExpert.md

Șofrănelul este o plantă medicinală erbacee anuală din familia Asteraceae, originară din India.

Prima dată când șofrănelul a ajuns în Europa a fost datorită arabilor, care l-au adus în Spania, răspândindu-se apoi în țările din jurul Marii Mediterane.

Ce este șofrănelul

În primul rând, șofrănelul nu este șofran. Cel mult șofrănelul poate fi utilizat că un înlocuitor pentru șofran, atunci când se dorește a fi folosit la aromarea și colorarea mâncărurilor (supe, tăiței etc.).

De fapt, șofrănelul se utilizează în industria gastronomică, în cea de vopsele, precum și în medicină. Se realizează și uleiuri vegetale extrase din semințele de șofrănel.

Turtele rezultate din extracția uleiului constituite un furaj deosebit de valoros, având peste 80% substanțe proteice.

Are o rădăcina pivotantă, care uneori poate ajunge și la 2 m adâncime. Tulpină este erectă, glabara, înalta de circa 14 cm și poartă pe ea frunze ovale cu margini spinoase. Floarea de șofrănel este măruntă, tubuloasa, alcătuită de tip 5.

Fructul este o achena oval-alungită, cu margini puțin muchiate, de culoare albă. Greutatea a 1.000 de semințe este de 24-40 grame.

Sămânța ajunge la maturitate după 28-30 de zile de la înflorire.

Cerințe la căldură, temperatura, umiditate

Șofrănelul nu este o plantă pretențioasă la climă și rezistă bine atât la seceta cât și la temperaturi scăzute. Semințele germinează la temperatura minimă de 2-3 grade Celsius și rezistă bine la temperaturi de minus 6-8 grade Celsius.

Anii secetoși sunt mai favorabili pentru cultură decât anii ploioși. Reușește destul de bine în soluri sărace, pietroase chiar, precum și pe cele calcaroase.

Cum se cultivă șofrănelul

Cultură de șofrănel se înființează primăvară cât mai devreme. Semănatul se realizează cu mașină obișnuită de cereale. Normă de sămânța este de 10-12 kg la hectar. Distanță de însămânțare în condițiile unei întrețineri mecanice este de 50-60 cm între rânduri și la adâncimea de 3-4 cm în zonele secetoase (5-6 cm în zonele normale).

Răritul se execută în faza formării a două perechi de frunze, la distanță de 10-15 cm între plante pe rând. Dacă însămânțarea se face atent și se folosesc norme medii de sămânța (6-8 kg/ha), răritul pe rând nu mai este necesar.

Cultură se întreține curată realizând 2-3 prăsile mecanice.

Recoltarea se face cu cositoarea pe suprafețe mici, iar pe cele mari cu combină de cereale. Producția care se poate obține este de 1.500 – 2.000 kg/ ha, dar în condiții de irigare și aplicare a întregului complex de măsuri se pot obține și 3.000 kg/ ha.

Șofrănelul beneficii

Uleiul rafinat de șofrănel posedă și calități dietetice. Astfel, consumat cu regularitate, are însușirea de a determina scăderea cantității de colesterol din sânge.

Șofrănelul are de asemenea proprietăți sedative, revulsive, antireumatice.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!