Autoritățile de la Chișinău au convenit cu fermierii privind crearea unui coridor verde pentru exportul cerealelor, cu scopul de a evita cozile kilometrice de la punctele vamale. Un anunț în acest sens a fost făcut de către secretarul de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare Vasile Șarban, după întâlnirea cu liderii unor asociații de fermieri.
Potrivit funcționarul, de acest segment cheie se ocupă Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
„Acest lucru este în coordonare cu domnul prim-ministru. Va fi un coridor cu niște parcări speciale amenajate care vor permite parcarea multiplelor camioane care vin pe cale terestră. Și printr-un registru electronic va fi monitorizat și dat accesul acestora să iasă din parcare și să meargă spre punctul de trecere a frontierei. Să fie într-un mod organizat, să nu se întâmple ca toți odată să se înghesuie la punctele de ieșire”, a menționat Vasile Șarban.
Amintim că, Federația Națională a Fermierilor din Moldova și Asociația Forța Fermierilor cereau întâlnirea urgentă cu prim-ministru Dorin Recean, până pe 3 noiembrie. În caz contrar, fermierii avertizau cu începerea protestelor. După întâlnirea programată, agricultorii au declarat că nu au primit răspunsuri clare la rezoluția înaintată la congresul fermierilor și au anunțat inițierea protestelor.
Citește și: Agricultorii, nemulțumiți după întâlnirea cu Recean. Urmează proteste
Pe 21 octombrie, aproximativ 700 de fermieri din diverse regiuni ale țării s-au reunit la Congresul Republican al Agricultorilor pentru a găsi soluții urgente pentru a redresa situația și a salva producătorii agricoli micro, mici și mijlocii.
Totodată, în cadrul Congresului Republican al Agricultorilor, cei 700 de reprezentanți ai sectorului au votat o rezoluție în care sunt incluse o serie de revendicări. Fermierii susțin că, dacă autoritățile statului nu vor întreprinde măsuri pentru îndeplinirea cerințelor înaintate în următoarele șapte zile, atunci vor recurge la diferite acțiuni de protest. Una dintre solicitările agricultorilor vizează demiterea Ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.
Într-un răspuns oferit pentru AGROEXPERT, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au menționat că mereu au promovat o atitudine cooperantă cu agricultorii și au manifestat disponibilitate pentru a asculta și soluționa preocupările fermierilor.
Află și: Ce spune Ministerul Agriculturii despre rezoluția agricultorilor
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!