Moldova

Soluțiile ministerului pentru redresarea sectorului de creștere a animalelor pentru carne și lapte

În Republica Moldova, sectorul de creștere a animalelor pentru lapte și carne este la pământ, iar puținii agenți economici care activiză în domeniul zootehniei o fac cu un risc mare de a nu-și putea vinde produsele, deoarece pentru achiziția laptelui și a cărnii se propun prețuri mici, a menționat Valentina Barbei, vicepreședinte al raionului Ștefan Vodă, în cadrul unei discuții a ministrul agriculturii și industriei alimentare, Viorel Gherciu, cu șefii direcțiilor raionale agricultură și cu producătorii din domeniul zootehnic.

Potrivit Valentinei Barbei, pentru ca sectorul să fie viabil, întreprinderile de producere și procesare a laptelui și a cărnii trebuie să fie cu capital de stat, transmite IPN.
Vasile Raru, șef al Direcției agricultură din raionul Cahul, a menționat că în raion nu mai există puncte de colectare a bovinelor. Animalele sunt vândute la prețuri mici, nu se prelucrează nici pieile. Unele mini-ferme s-au dezis să mai producă lapte, în lipsa unor puncte de colectare care să ofere prețuri atractive.
Ion Moraru, reprezentant al Direcției agricultură din raionul Hâncești, a subliniat că cei mai vulnerabili sunt micii producători din domeniu. Ei nu pot accesa credite, neavând convingerea că le vor putea returna. În lipsă de bani, nu investesc în afaceri și nu-și modernizează producerile, iar în consecință nu sunt competitivi. Nici în ceea ce privește calitatea lânii lucrurile nu stau mai bine. În țară practic nu mai există puncte de prelucrare a lânii, cum erau pe vremuri.

Intervenții sunt necesare și pe piața medicamentelor veterinare, ca să nu mai existe monopol. Pentru că unele medicamente necesare nu sunt legalizate în tară, producătorii ajung să apeleze la produse aduse prin contrabandă din România.

Concluzionând cele discutate, ministrul Viorel Gherciu a spus că a fost elaborat un proiect de creare a centrelor agroalimentare, care să ajute crescătorii de animale să-și vândă produsele atât pe piața locală, cât și peste hotare. O soluție ar fi și asocierea micilor producători, astfel ca ei să poată procesa împreună produsele din lapte și carne.

Oficialul a amintit și despre Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, care a crescut anul acesta cu peste 435 de milioane de lei. Valoarea totală a subvențiilor din partea statului în sectorul agroalimentar în 2021 ajunge la 1 miliard 535 de milioane de lei.

„La acest sprijin din partea statului, se adaugă 4 miliarde de lei – investițiile sectorului privat. În continuare vom identifica resursele financiare necesare pentru ca fondul de subvenționare să crească, astfel ca reprezentanții sectorului privat să fie motivați să investească, inclusiv în zootehnie”, a remarcat oficialul.

Potrivit datelor ministerului de resort, doar 25% din necesarul de carne de bovină din Republica Moldova este de producție autohtonă.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!