Moldova

Speranța lui Bolea! 20 mii de vaci în ferme până în anul 2025: Statul va subvenționa investițiile nu pierderile

subvenționare fermieri bani - AgroExpert.md

Noul concept de subvenționare presupune că statul va subvenționa investițiile și nu pierderile. Este vorba de lucrările care sunt făcute de un agricultori, de exemplu investițiile în sistemele de irigare sau anveloparea clădirilor, energia verde lucru care îi fac mai puternici asta trebuie susținut și subvenționat în continuare. Conștientizăm foarte mult importanța subvențiilor, în condițiile în care agricultorii din Republica Moldova sunt foarte săraci, a comentat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

Ministrul susține că accentul va fi pus pe zootehnie, în condițiile în care ramura a rămas subdezvoltată. „Vorbim despre zootehnie. Și din 2023 vom începe un amplu proces de fortificare a acestei ramuri”.

Peste 16 mii de vaci în ferme

Datele statistice relevă că la 1 ianuarie erau 512 de vaci în ferme. Or, de la începutul anului 2021 s-au început pentru prima dată plățile pe cap de animal, ceea ce a dus la o crește constantă a numărului de animale crescute în condiții de fermă. La 1 septembrie erau 16 400 de bovine în ferme, dar din păcate s-a identificat o problemă. E vorba de calitatea acestor bovine. Animalele care erau achiziționate de la persoanele fizice au fost de o productivitate joasă, de aceea de la 1 ianuarie plățile vor per litru de lapte”, a punctat Bolea. Asta vorbește calitatea impecabilă a animalelor și a furajării.

În ianuarie-septembrie 2022 față de perioada respectivă a anului precedent a fost înregistrată micșorarea producției (creșterii) vitelor și păsărilor (în masă vie) în gospodăriile de toate categoriile cu 5,3%, care a fost generată de scăderea producției atât în gospodăriile populației, cât și în întreprinderile agricole, respectiv, cu 8,4% și cu 2,4 %.

Ministrul a exemplificat dezvoltarea ramurii zootehniei printr-un exemplu din România.

„La o fermă în București cu 200 de vaci cantitatea de lapte pe zi a unei vaci este de 71-72 litri/zi. În fermă există și o vacă mulgătoare care dă 81 de litri. E o ferma de tip sovietic cu 630 de hectare pentru furaje și are 32 de persoane angajate. Or, animalele sunt într-o stare impecabilă. (...) E un exemplu pentru Republica Moldova. De aceea, până la finalul mandatului de la minister în anul 2025 vreau să ajungem la un minim de 20 mii de animale în ferme pentru a asigura cantitatea minimă de lapte necesară procesatorilor și consumatorilor din Republica Moldova”, a spus Bolea.

„Trebuie să modernizăm ramura că altfel nu mai putem exista. Și aici vorbim și de securitatea alimentară. Noi consumăm lunar circa 568 mii de litri de lapte. În condițiile de fermă producem circa 30 mii de litri de lapte, iar 200 mii de litri le achiziționăm de la persoanele fizice”, a punctat Bolea.

Datorii la subvenții vor fi permanent

Referindu-se la subvenții, ministrul a spus că datorii vor fi permanent și ele sunt datorii pozitive. De exemplu, pentru 1,7 miliarde de lei au fost depuse 10 800 de dosare, iar asta s-ar cifra la o sumă de investiții care depășește 5,7 miliarde de lei. Sunt bani investiți de agricultori. Este un număr record de dosare. Unele măsuri vor trece pe avans. De exemplu, mărimea subvenționării la avicultori va fi majorată la 10 mil. de lei față de 5 mil. de lei în prezent. Este vorba de retehnologizare, anveloparea clădirilor. Foarte mult contează să reducem din cheltuielile de producție.

Alexandr Slusari, președintele Asociației Forța Fermierilor susține că „trebuie să insistăm pentru majorarea sumei la 3 miliarde de lei, în condițiile în care Republica Moldova are deja statul de țară candidat. Or, statele din Balcani au făcut un salt în agricultură datorită majorării sumei alocate subvenționării urmare a valorificării fondurilor structurale din UE. Noi sperăm că de anul viitor vom începe să primim aceste fonduri. 3 miliarde ar fi suma minimă alocată pentru agricultură pentru a susține fermierii mici și mijlocii”.

Ultimele date ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură arată că până la sfârșitul lunii octombrie au fost depuse 10 830 de dosare pentru finanțare, însă au fost acceptate doar 1983 de dosare, ceea ce înseamnă că este vorba de doar două din zece dosare. Suma autorizată pentru finanțare a fost de 305,2 mil. de lei din totalul de 1,7 miliarde de lei. 50% din această sumă a fost deja direcționată pentru plata restanțelor la subvenții din 2021.

Totodată, datele AIPA relevă că ce mai mulți bani pentru subvenții au primit fermierii din Ocnița – 23,8 mil. de lei, Orhei – 19,7 mil. de lei și Edineț cu 17,5 mil. de lei.

Cei mai puțin bani au primit agricultorii din Basarabeasca – 1,4 mil. de lei și  Dubăsari – 1,8 mil. de lei.

În ceea ce privește producția agricolă, Biroul Național de Statistică spune că în nouă luni ale anului, aceasta a constituit 2,8 miliarde de lei, cu aproape 20% mai puțin față de perioada similară a anului precedent.

 ⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter! 

 

 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!