Programul de sprijin al micilor producători a fost aprobat de către Cabinetul de miniștri. Acest program are drept scop extinderea numărului micilor producători care își dezvoltă afacerile – întreprinderi cu o cifră de afaceri anuală de până la 5 milioane de lei și cu până la 9 angajați vor primi finanțare nerambursabilă de cel mult 70% din valoarea proiectului investițional, cu suma de până la 500 de mii de lei. Contribuția beneficiarului va constitui minim 30% din suma proiectului.
La program pot participa micii producători ce activează de cel puțin 12 luni. De asemenea, sunt eligibile persoanele fizice care abia planifică înființarea unei afaceri, dacă pot demonstra activitatea pentru ultimul an și se înregistrează ca entitate antreprenorială în termen de o lună de la data aprobării proiectelor.
Programul de sprijin al micilor producători are drept țintă următoarele rezultate:
- cel puțin 100 de întreprinderi vor fi finanțate;
- cel puțin 50% din beneficiari vor înregistra creșteri ale venitului din vânzări cu minim 10% anual;
- cel puțin 30 de întreprinderi finanțate vor fi gestionate de către femei;
- cel puțin 10% din companiile finanțate vor aplica elemente inovative și de dezvoltare durabilă;
- creșterea volumului de investiții în economia națională, cu circa 73.000.000 de lei, către anul 2027;
- cel puțin 300 de antreprenori instruiți, dintre care cel puțin 30% femei, în cadrul cursurilor de formare antreprenorială pe diverse tematici, inclusiv pe domeniul utilizării practicilor sustenabile în activitatea întreprinderii.
Suportul financiar se va acorda sub formă de finanțare nerambursabilă. Din contul granturilor, antreprenorii vor putea cumpăra utilaje și echipamente, materii prime și materiale de construcții necesare pentru dotarea și amenajarea spațiului de producere, francize, soluții de digitalizare și servicii de dezvoltare a afacerii. Pe lângă componenta de finanțare, programul mai prevede activități de informare, promovare, monitorizare și evaluare.
Programul de sprijin al micilor producători a fost elaborat de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, care este și instituția responsabilă de realizarea programului și elaborarea manualul operațional pentru implementare, precum și un ghid pentru întreprinzători.
Programul va fi lansat în trimestrul III al anului curent și implementat timp de 36 de luni, bugetul estimativ fiind de 20 de milioane de lei anual.