Articole

Studiu: Companiile locale, slab integrate în lanțurile întreprinderilor cu ISD

Companiile locale sunt slab integrate în lanţurile de aprovizionare ale companiilor cu capital străin. Despre acest lucru arată datele unui studiu comandat de Asociaţia Investitorilor Străini din Moldova (FIA), potrivit agenţiei Infotag.

Ca parte a studiului FIA, împreună cu analiza statisticilor internaţionale şi naţionale, a fost realizat un sondaj în rândul a 101 de întreprinderi cu investiţii străine directe (ISD) care îşi desfăşoară activitatea în Republica Moldova.

"Una dintre sarcini a fost identificarea politicilor şi instrumentelor care pot favoriza creşterea numărului de întreprinderi locale cu un nivel ridicat de cultură industrială şi administrativă, capabile, printre altele, să fie furnizori responsabili şi eficienţi de bunuri şi servicii conexe pentru întreprinderile cu ISD. Este evident că o astfel de sinergie creşte semnificativ impactul pozitiv al investiţiilor străine asupra economiei ţării", se menţionează în studiu.

Din păcate, rezultatele sondajului au arătat că companiile locale sunt slab integrate în lanţurile de aprovizionare ale companiilor cu capital străin - circa 55% din companiile cu ISD intervievate au declarat că achiziţionează mai puţin de 10% din necesarul lor de materii prime şi auxiliare de pe piaţa locală.

"Conexiunea cu furnizorii locali este ceva mai bună în cazul contractării serviciilor. Astfel, 43% dintre companii au indicat că piaţa locală este principala sursă de achiziţie a diverselor servicii, acoperind peste 50% din nevoile acestor întreprinderi. Majoritatea companiilor (74%) au menţionat că stimulentele financiare din partea statului pentru furnizorii locali (în special pentru a investi în modernizarea infrastructurii de producţie) ar fi cea mai eficientă metodă de suport pentru a impulsiona legăturile de afaceri dintre întreprinderile cu ISD şi companiile (furnizorii) locali", se menţionează în studiu.

Referitor la politicile propuse de companiile intervievate, ce ar trebuie promovate şi implementate de către instituţiile statului pentru a creşte aprovizionarea de la companiile locale şi competitivitatea acestora, companiile chestionate au menţionat acordarea stimulentelor fiscale pentru inovare şi tehnologizare, simplificarea procedurilor fiscale şi vamale, înlăturarea barierelor de control ale organelor de stat, accesul la finanţare simplificat, dezvoltarea educaţiei şi formării profesionale etc.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!