Știri din Moldova

Tarabe pline cu delicii autohtone. Care este atmosfera la Festivalul Pomușoarelor și al Mierii de Albine

Author: AgroExpert
Festivalul Pomușoarelor Mierii de Albine - Agroexpert.md

Zeci de producători locali de pomușoare și produse apicole din diferite raioane ale Republicii Moldova s-au întrunit la Festivalul Pomușoarelor și al Mierii de Albine. Astfel, cei care au vizitat evenimentul au avut posibilitatea să achiziționeze produse sută la sută naturale și autohtone.

În cadrul festivalului, vizitatorii au avut oportunitatea de a interacționa cu diferiți fermieri care cultivă fructe de pădure cu pasiune și grijă. Antreprenorul Gospodăriei Țărănești „Guceranna”, Oleg Rogac, din satul Mereșeuca, raionul Ocnița, a avut la tarabă afine, mure și coacăză.

„Am deschis afacerea din 2018 - 2019. Cultivăm afine, mure, coacăze roșii și negre. Afinele prima dată le-am încercat la niște prieteni și foarte tare mi-au plăcut. Astfel, am început să mă documentez, am găsit resurse. Și-am încercat. Toate necesită o îngrijire specială și apă suficientă”, menționează acesta.

Un alt producător de afine, Tudor Zaharia, din satul Pitușca, raionul Călărași a fost bucuros să împărtășească celor care îi vizitau stand-ul despre activitatea sa.

„Producem din 2018. Acum avem peste un hectar de afine de 4 sorturi. Anul acesta am plantat un soi nou, mai târziu. Afinele au nevoie de o în grijire specială, apă foarte multă. Produsele sunt în stare proaspătă, de ieri recoltate  Sperăm să avem cumparatori”, a precizat agricultorul.

La târg a mai participat agricultorul Vladimir Samson, care se ocupă cu creșterea murelor deja de 10 ani.

„Creștem mure pe un hectar și jumătate de 10 ani. Avem un soi american, care are un gust dulce – acriu. Toate culturile sunt pretențioase. La toate le trebuie căldură, apă și soare. În perioada de formare a fructului iubește câte 7, 8 litri de apă zilnic”, povestește el.

Expoziția a fost completată și o gamă  largă de produse apicole: de la diferite tipuri de miere și până la produse derivate.

„Avem miere de salcâm, de mai, de rapiță, miere cu mană cu tei și polifloră. De asemenea, facem și mixuri: lăptișor de matcă, polen, miere în faguri, propolis, căpăceală și licoare de albine moarte. Produsele din miere de albine sunt naturale și foarte benefice. Noi mereu diversificăm oferta noastra, iar de doi ani organizăm și excursii la stupină”, a afirmat apicultorul Ion Sobol.

Natalia Vlas, din Cimișlia, deține peste 250 de familii de albine sub grijă. La târg, aceasta a prezentat o gamă variată de produse apicole. Femeia a menționat că în fiecare an vine pe piață cu ceva nou.

„Avem produse variate: miere de vară și de primăvară și combinațiile, cocktail-uri. Încercăm în fiecare an să mai adăugăm ceva nou la gama noastră de produse. Anul acesta iată avem mierea cu 6 condimente. Aceasta este alcătuită din miere de salcâm amestecată cu scorțișoară, ghimbir, cardamon, coriandru, cuișoare și nucușoară. Acesta se folosește pentru reglarea proceselor în organism, pornirea metabolismului, pentru imunitate.  Mai avem miere de flori de pădure, de salcâm, tei, rapiță, plus produse derivate: polen, propolis, păstura, căpăceala și lichiorul de miere”, specifică apicultoarea.

Printre apicultorii prezenți la târg s-a numărat și Mihail Zlatov, din satul Bașcalia, raionul Basarabeasca, care a mărturisit că dorește să-și extindă afacerea și să găsească noi piețe de desfacere

„Am început să mă ocup cu apicultura din 2010. Suntem în plin sezon când toți vor să se îndulcească cu ceva gustos, astfel că la moment, este foarte apreciat fagurele. Participăm la diferite târguri, expoziții, încercăm să exportăm și în alte țări. Pe viitor tindem să ne extindem cât mai mult. Aveam deja un proiect în acest sens. Totodată, încercăm să găsim noi piețe de desfacere. Până acum am exportat în Italia. Se simte o criză pe piața locală. Nu mai sunt vânzări cu au fost cu vreo 3 ani în urmă, dar sper să depășim momentul acesta” a spus apicultorul Mihail Zlatov.

Festivalul a devenit și un loc de întâlnire între producători și consumatori, iar aceștia din urmă au fost entuziasmați să descopere produse autohtone și să susțină producătorii locali.

„Este o plăcere să vin la târguri și să descopăr atâtea arome autentice. Îmi place că aici pot interacționa direct cu producătorii, pentru că ei sunt deschiși să răspundă la fiecare întrebare”, a spus unul dintre cumpărători. O altă cumpărătoare a relatat despre cumpărăturile făcute: „Eu am achiziționat mure pentru a face compot, afine și miere de salcâm”.

Președinta Asociației Pomușoarele Moldovei, Aneta Gonenco, a subliniat importanța sprijinului populației pentru produsele autohtone:

„Toate produsele sunt autohtone. La târg cumpărătorii vor găsi 3 soiuri de afine cultivate în teren deschis și în teren protejat. Totodată, sunt coacăze negre, foarte mășcate și dulci, mure de 3 soiuri, cultivate în diferite forme. Avem două soiuri de coacăze roșii, vândute la kilogram și în caserole. De asemenea, avem și produse derivate din fructe moi cum sunt: uleiuri, mixuri, fructe uscate, sucuri, direct din pomușoară sau combinată cu suc de măr sau cu suc de gutui”, a relatat Aneta Gonenco. 

Totodată, directorul Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, Ion Maxim, a declarat că în acest an așteaptă câți mai mulți vizitatori.

„Atât pomușoarele, cât și mierea de albine sunt niște produse foarte solicitate. Mierea de albine este prezentată într-un sortiment foarte bogat, fiind și produse derivate. Oamenii pot să vină la festival și să discute direct cu producătorii. Așteptăm cât mai mulți cumpărători să achiziționeze produse, fiindcă avem nevoie de susținerea populației”, a adăugat acesta. 

Festivalul are loc în perioada 29 - 30 iulie și este organizat de AO „Pomușoarele Moldovei”, AO „Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova” și Asociația DEMETRA din Republica Moldova, în parteneriat cu Pretura sectorului Ciocana și cu susținerea Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!