Prețuri și Tendințe

Top 10 țări de unde Republica Moldova importă cafea boabe

Author: AgroExpert
Expert: Veaceslav Ioniță
cafea boabe - agroexpert.md

În 2024, Republica Moldova ar putea importa circa 2 mii de tone de cafea în valoare de circa 16 milioane de dolari. Datele din anii precedenți arată că aproape 60% din tot consumul de cafea din Moldova este importat din Italia, urmată de Germania cu 10% și Rusia 8,6%. Informațiile se conțin în analiza expertului în politici economice de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

„Este necesar de menționat că din țările care cresc boabe de cafea noi importăm doar 4,6% din consumul nostru de cafea, restul peste 95% noi importăm din țările industrializate, care au dezvoltat o industrie a cafelei bazată pe boabele de cafea importată”, precizează expertul.

Spre exemplu, Italia importă boabe de cafea, din țările care cresc cafea, la un preț mediu de 3,7 USD/kg, o prelucrează și apoi o exportă la un preț mediu de 7,7 USD/kg, noi procurăm cafeaua din Italia la un preț mediu de 7,4 USD/kg.

„Deci peste 95% din consumul nostru de cafea provine din țările înalt dezvoltate, care prelucrează cafeaua, dar nu și o produc”, a explicat Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului, în ultimii câțiva ani în Moldova s-au dezvoltat câteva prăjitorii de cafea și am ajuns să importăm peste 70 de tone de boabe de cafea ne-prăjită anual. Totodată, chiar dacă în volume mici, Republica Moldova exportă cu succes cafea sub brand național. Astfel noi importăm boabe de cafea de o calitate ridicată și un preț dublu comparativ cu Italia de 7,5 USD/kg. Dar și prețul de export al cafelei moldovenești este mult mai mare. Noi exportăm cafeaua la un preț mediu de 14,4 USD/kg, dublu față de prețul mediu de export a cafelei din Italia.

Cafeaua din țări precum Italia, Germania, Rusia, importată de noi este o cafea de larg consum. Cafeaua exportată de Moldova este de nișă, pentru un grup specific de consumatori și are un preț de export mult mai ridicat.

„Exporturile Moldovei de cafea se ridică la 650 mii USD anual (datele pentru 2022) și cea mai mare piață de desfacere este România, unde noi exportăm peste 85% din cafeaua produsă în Moldova. Mai multe despre acest produs nou în exporturile moldovenești, voi reveni în timpul apropiat”, susține expertului în politici economice de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!