Cele mai mari cantități de insecticide importate în Republica Moldova sunt produsele pe bază de acetamiprid utilizate pentru culturile legumicole. Potrivit expertului în agro-market Iurie Rija, prețurile de import și distribuție a cărora sunt relativ accesibile. Așa preparate sunt Rembek One și Antimedvedca.
Rembek One a fost important în primele 8 luni ale 2024 în volum de 72,5 tone la preț mediu de 18 lei/kg, Antimedvedca - 19,5 tone, la preț mediu de 21 de lei/kg.
Un alt produs important pe bază de acetamiprid este Vamp 200 SP, care a fost importat în perioada ianuarie - august 2024 în cantitate de 13,55 tone, la un preț mediu de 439 de lei/kg. Acesta este utilizat, de asemenea, pentru combaterea dăunătorilor din culturile legumicole și vine într-o formulă ușor de aplicat, ceea ce îl face atractiv pentru fermieri.
„În aceeași perioadă în volume mai mari (12,7 tone) a fost importat acetamiprid fără denumire de brand. Produsul a fost vândut distribuitorilor din Moldova de către 3 companii internaționale - SHANDONG QIAOCHANG China, ZHENJIANG AGROSINIC CO.LTD China și LAB SANIGENE LIMITED, PORT LOUIS, MAURITIUS. Originea produsului importat din ultima companie, la fel este China. Probabil, aceste importuri sunt destinate reambalării și redistribuirii pe piața locală, ceea ce contribuie la reducerea costurilor pentru distribuitori”, punctează expertul Iurie Rija.
În afară de acetamiprid, alte produse importante pe piața din Republica Moldova în cantități mari sunt cele pe bază de ulei de parafină și tau-fluvalinat. Estioil, un insecticid pe bază de ulei de parafină, a fost importat în 2024 în cantitate de 20,3 tone, iar Mavrik 2F, pe bază de tau-fluvalinat, în cantitate de 10,6 tone.
„Dacă analizăm importurile după criteriul valoric, piața insecticidelor din Republica Moldova este dominată în continuare de produsele pe bază de acetamiprid. Un exemplu relevant este produsul Kestrel 20 SL, utilizat pentru protecția culturilor de grâu și orz. În perioada ianuarie - august 2024, acest produs a fost importat în valoare de 12,9 milioane lei, ceea ce îl plasează pe primul loc după valoarea importurilor pentru o perioadă cumulativă de aproape 5 ani (ianuarie 2020 - august 2024)”, mai explică expertul.
Un alt produs important care a apărut pe piața din Republica Moldova în 2024 este SENZI 200 SC, un insecticid pe bază de clorantraniliprol, utilizat pentru o gamă largă de culturi, inclusiv câmp, legume, fructe și vița de vie. În doar cinci luni (aprilie-august 2024), SENZI 200 SC a fost importat pe o valoare de 15,1 milioane lei.
„Motivul unui asemenea boom al importului este determinat de prețul mai jos al preparatului în raport cu alte produse pe bază de clorantraliniprol 200 de g/l. Prețul mediu de import al acestuia a constituit 2.915 lei/kg, pe când un alt preparat cu aceeași substanță activă Coragen se importă la 4.889 de lei/kg”, afirmă Rija.
Pirimor 50 pe bază de pirimicarb a fost și el important la valori mai mari (7,9 mln lei în inauarie - august 2024). Produsul Organsa s-a importat pe o valoare de 6,1 mln lei, având la bază două substanțe active - acetamiprid și lambda-cihalotrin.
„Insecticidele pe bază de acetamiprid continuă să domine piața atât în ceea ce privește volumele importate, cât și valoarea acestora. Din punct de vedere economic, strategia de import a produselor fără denumire de brand, precum acetamipridul adus din China, se aliniază cu tendințele globale de optimizare a costurilor și creșterea marjelor de profit pentru distribuitori. Totuși, acest tip de import ridică și unele întrebări legate de siguranța și reglementările privind calitatea produselor pe piața locală”, mai afirmă expertul.
Potrivit analizei efectuate de către Iurie Rija, primul loc în topul celor mai scumpe insecticide importate în 2024 este ocupat de CYGRA EX, un produs pe bază de Cydia pomonella Granulovirus, care are un preț de import de 6.287 lei/kg. Acesta este un produs de nișă, destinat în special combaterii moliei din cultura de măr.
Un alt insecticid costisitor este Delegate, pe bază de spinetoram, 250 g/kg, cu un preț de import de 4.915 lei/kg. Costul tratării unui hectar de cultură poate ajunge la 2.000-2.100 lei.
Preț ridicat are și Coragen. Acest insecticid este utilizat pentru o gamă largă de culturi, inclusiv grâu, orz, legume, fructe și viță de vie. În 2024, prețul de import al Coragen a fost de 4.889 lei/kg. Costul tratării unui hectar cu Coragen poate ajunge între 1.500 și 2.000 lei.
Kestrel 20 SL pe bază de acetamiprid 200 g/l este și el un insecticid costistor, prețul de import al căruia fiind în 2024 de 1.366 lei/kg-l. Costul de prelucrare a unui hectar de grâu sau orz cu preparatul Kestrel 20 SL echivalează în jur de 220-230 de lei/ha.
„Compararea prețurilor de import cu prețurile de vânzare pe piața din Republica Moldova arată o diferență între costurile de achiziție și costurile finale pentru fermieri. Marjele brute ale distribuitorilor acoperă cheltuielile de transport, costurile de capital și riscurile asociate cu vânzările pe termen lung”, a conchis expertul.