Cuprul distruge organismele patogene, așadar va ține la distanță agenții patogeni. Fungicidele pe bază de cupru vor inhiba germinarea sporilor, așa că supraviețuirea agenților patogeni de la un an la altul se va face foarte greu.
Experții recomandă să facem stropirile folosind produsele cuprice pentru a ne asigura că pomii fructiferi sunt sănătoși și că recoltele viitoare nu vor fi diminuate, scrie cumsa.
Cu toate că sunt extrem de benefice, stropirile cu produse cuprice trebuie făcute în perioada de repaus vegetativ, adică după ce toate frunzele au căzut, mai exact în perioada octombrie-noiembrie.
Îți recomandăm să faci un tratament cu sulfat de cupru sau piatră vânătă, adică acea sare de culoare albastră care este cunoscută ca fungicid și bactericid. Pe scurt, reduce rezerva de boli și dăunători.
Cu toate că este un tratament benefic, este indicat să nu folosești o soluție care depășește concentrația de 5%. Aplică un tratament cu o concentrație de 3-5%, adică amestecă 300-500 de grame de sulfat de cupru cu 10 litri de apa.
Dacă folosești o soluție cu concentrație mai mare de 5% o să crești cantitatea de cupru din pământ, rădăcinile vor fi afectate și solul o să devină toxic. Mai mult, frunzele plantelor se vor decolora.
Tratamentul se poate efectua dacă temperaturile depășesc 5 grade Celsius și dacă pe timpul nopții, acestea rămân pozitive. Totodată, asigură-te că în ziua respectivă nu o să plouă și nu va bate vântul. Aplică soluția cu atenție, chiar și în crăpăturile din scoarță, deoarece în aceste locuri greu accesibile se află și formele hibernante ale dăunătorilor.
Sulfatul de cupru ține la distanță boli precum monilioza, bășicarea frunzelor sau ciuruirea frunzelor. Nu ar trebui să aplici acest tratament în perioada de vegetație, deoarece cuprul poate arde mugurii, lăstarii și frunzele, iar asta înseamnă că întreaga recoltă va fi afectată.
Dacă este nevoie să aplici tratamentul cu sulfat de cupru în perioada de vegetație, atunci acesta se amestecă împreună cu var stins pentru a obține zeamă bordeleză. Găsești aici un ghid despre cum să prepari zeama bordeleză.