В мире

Ucraina - 20 de miliarde de dolari din exporturile de cereale

export cereale Ucraina - AgroExpert.md

Pe parcursul celor nouă zile de funcționare a coridorului pentru cereale, care funcționează în cadrul Acordului de la Istanbul privind exportul de cereale din Ucraina, 12 nave cu 370.000 de tone de produse agricole au părăsit porturile maritime, conform Administrației Porturilor Maritime din Ucraina (AMPU).

Nacele ce au părăsit porturile Odesa, Chornomorsk și Pivdenny s-au îndreptat către șapte țări ale lumii.

„Ne îndreptăm în mod sistematic către planul ambițios de a exporta cel puțin trei milioane de tone de alimente pe lună prin porturile din Odesa”, a menționat șeful AMPU, Oleksiy Vostrikov.

AMPU a adăugat că în dimineața zilei de 9 august, două nave cu un volum total de 70 de mii de tone au părăsit portul Chornomorsk – nava Rahmi Yagci va livra Turciei 5,3 mii de tone de alimente, iar vrachierul din clasa Panamax Ocean Leu – aproximativ 65 de mii de tone de porumb către Coreea de Sud.

Luând în considerare prețurile medii de pe piața mondială, Ucraina se așteaptă să primească cel puțin 20 de miliarde de dolari pentru exporturile de cereale. Coridorul pentru cereale din Marea Neagră va contribui direct la acest lucru.

„Avem zeci de cereri din alte țări. Și aceasta este o confirmare că armatorii și comercianții cred că acordul de cereale va fi îndeplinit sub patronaj internațional. Lumea are nevoie de mâncare din Ucraina.”, a spus prim-viceministrul Taras Vysotsky.

Potrivit acestuia, trei porturi ucrainene vor putea deservi 80 de nave pe lună.

„Vorbim de 3-3,5 milioane de tone de produse pe lună. Astăzi, acesta este un indicator destul de optimist. Și acesta este un semnal pozitiv pentru egalizarea prețurilor pe piața internă cu condiția acoperirii prețului de cost, astfel încât fermierii să-și poată continua activitățile operaționale și să privească cu încredere viitorul sezon, care va începe activ în doar câteva săptămâni”, mai spune Taras Vysotskyi.

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

înapoi la listă