Articole

Un francez produce în țara noastră gem şi caşcaval din cel mai rar lapte, cel de măgăriță

În Republica Moldova se produce gem şi caşcaval din cel mai rar lapte, cel de măgăriță. Invenţia îi aparţine unui francez căsătorit cu o moldoveancă, care de 10 ani produce caşcaval la Horodişte. Până acum doar o singură fabrică din lume a reuşit să producă din lapte de măgăriţă doar brânză. Fiind cea mai scumpă brânză din lume, 1200 euro kg, transmite publika.md.

"Este un gust foarte particular, foarte cremos."

Produsul unic de pe glob, care se găseşte doar la Horodişte a fost inventat de Thierry Ernest în mica sa fabrică după mai multe săptămâni de chin. Invenția este una de-a dreptul specială, deoarece laptele de măgăriţă nu este gras şi nu permite formarea cheagului necesar pentru caşcaval.

"Când caşcavalul s-a închegat repede am sunat soţia şi ne-am bucurat de prima etapă şi după asta am trecut la următoarea etapă. A fost o adevărată aventură. "

Până a se întâmpla magia, Thierry a stricat şi multe lapte de măgăriţă, a cărui cost este de 400 de lei litrul. Şi a reuşit să inventeze tocmai trei formule de producere a caşcavalului maturat, a căror detalii de producere rămân însă secrete.

" Aşa este unic în Moldova, unic în lume. Nicăieri nu se mai găseşte caşcaval maturat din lapte de măgăriţă."

Raritatea acestui lapte și dificultatea procesului de producție a caşcavalului face ca acest aliment să fie unul exclusivist. Pentru prepararea unui kilogram de caşcaval este nevoie de 25 de litri de lapte, iar o măgăriță produce doar 50 de mililitri de lapte pe zi sau 20 de litri de lapte pe an, adică cam aceeași cantitate cât produce o vacă pe zi. Bărbatul spune că nu va vinde nimănui tehnologia sa.

"Nu, eu prefer vânzări de caşcaval din lapte de măgăriţă."

Costul unui kilogram de caşcaval din lapte de măgăriţă va fi de 10 mii de lei, adică echivalentul costului laptelui pe care îl foloseşte pentru producere de la o fermă cu 50 de măgăriţe din apropierea satului.

"Eu ştiu că e şocant pentru Moldova când salariile la noi aici sunt de două mii de lei."

Fericirea în mica sa fabrică nu a venit singură. A dat lovitura şi cu invenţia reţetei de producere a gemului din lapte de măgăriţă.

"Tot este complicat pentru cu lapte de vacă e simplu, cu laptele de măgăriţă e greu pentru că nu are grăsimi, e ca şi apa."

Iar 100 de grame de gem din lapte de măgăriţă va costa 100 de lei. Thierry recunoaşte că nu i-ar fi reuşit aceste invenţii fără soţia şi partenerul său de afaceri Tatiana Pagu.

"Eu deja m-am obişnuit să nu-l văd serile acasă sau dacă e acasă lucrează şi acasă că avem laborator."

Soţii povestesc că produsele vor ajunge pe piaţa moldovenească în câteva săptămâni, imediat ce vor obţine autorizaţia necesară.

"Vrem să reuşim cu autorizaţia ca să putem vinde dulceaţa pentru Crăciun."

Tatiana şi Thierry spun că vor să scoată în viitorul apropiat produsele sale unice şi la export. Laptele de măgăriță este considerat un miracol al naturii, fiind singurul care se apropie ca proprietăți de cel matern. Nu necesită fierbere, deoarece nu conține bacterii. Acest lapte are de 60 de ori mai multă vitamină C decât cel de vacă.

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!