Știri din Moldova

Un importator polonez vrea să dubleze cantitățile de fructe achiziționate din RM

Author: AgroExpert
Expert: Iurie Fală
Un importator polonez vrea să dubleze cantitățile de fructe achiziționate din RM - agroexpert.md

Dapol, un importator și distribuitor polonez de pe piața Bronisze, a inițiat colaborarea cu producătorii de fructe din Republica Moldova. Începând cu câteva camioane de struguri de masă în 2022, Dapol a importat peste 700 de tone de prune și struguri din Moldova în 2023. 

Polonia este al cincilea cel mai populat stat membru al Uniunii Europene cu peste 38 de milioane de consumatori. Structura pieței alimentare poloneze diferă de piețele occidentale, piețele reprezentând 44% din vânzările totale, deși acest procent este în scădere.

Mai mult de 56% din fructele proaspete sunt vândute în rețelele de comerț modern, predominant în formate de tip discount. Având în vedere această structură fragmentată a pieței, piețele angro și importatorii precum Dapol joacă un rol crucial în lanțul de aprovizionare.

Pentru a asigura creșterea sustenabilă a exporturilor de fructe din Moldova, proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova a organizat, recent, o misiune pentru compania Dapol la producătorii de fructe din Moldova. În cadrul vizitei, Dapol a anunțat că intenționează să dubleze cantitățile de prune și struguri achiziționați din Moldova în acest sezon. 

Cerințele pentru produsele Dapol:

  • Ambalaje: Lăzi de lemn, de preferință branduite și colorate, de 6 sau 10 kg;
  • Certificări: Nu este necesar GlobalG.A.P., deoarece Dapol se concentrează pe comerțul tradițional;
  • Standarde: Limita Maximă de Reziduuri (MRL) conform cerințelor UE;
  • Struguri: Soiurile Moldova sau Codreanca, de preferință din sisteme Pergola sau din plantații irigate pentru a asigura boabe mai mari;
  • Prune: Soiurile Stanley sau President, cu alte soiuri ovale de culoare albastru închis acceptabile. Dimensiuni: 32+ și 40+.

Strugurii de masă din Moldova și-au crescut semnificativ prezența pe piața poloneză în ultimii 5-7 ani, fiind vânduți atât în piețele tradiționale, cât și în supermarketuri.

Condițiile actuale de piață sunt favorabile pentru produsele din Moldova, cu prețuri bune, calitate și ambalaje în îmbunătățire. Cu toate acestea, Maciej Dadas, representant Dapol, Polonia, avertizează că o ofertă prea mare de produse ar putea muta vânzările din supermarketuri către piețele deschise, provocând războaie de prețuri și reducând atractivitatea economică.

„Prețurile obținute de producătorii din Moldova sunt bune, iar calitatea și ambalajele se îmbunătățesc semnificativ. Dar dacă supermarketurile încep să primească un număr copleșitor de oferte de la producători, multe produse vor fi redirecționate de la retail la piețele deschise din diverse motive. Acest lucru va perturba inevitabil piața, va provoca războaie de prețuri și, în final, va reduce atractivitatea economică pentru strugurii din Moldova. Pentru a se dezvolta armonios, producătorii ar trebui să se concentreze pe diversificarea brandingului – strugurii din Moldova în cutii branduite diferit sunt percepuți ca produse diferite. De asemenea, ar trebui să exploreze canale de vânzare unde strugurii moldoveni nu sunt încă prezenți, să intre în noi retaileri și să extindă distribuția. Dacă o barcă are capacitate pentru trei persoane, dar zece încearcă să se înghesuie, toți cei zece se vor îneca inevitabil. Producătorii trebuie să găsească noi bărci și să își extindă distribuția”, explică Dadas.

Importatorul menționează că, o mare parte din consumatorii polonezi sunt sensibili la preț, dar cer produse de înaltă calitate, atractive și sigure. 

„În timp ce vânzarea pe piețele tradiționale nu necesită certificare GlobalG.A.P., avem nevoie de produse bine ambalate și de înaltă calitate. Ocazional, mai ales la sfârșitul sezonului și când colaborăm cu consolidatori din Moldova, întâlnim paleți care arată bine la exterior, dar conțin produse de calitate slabă și mucegăite în interior. Sistemele de control al calității trebuie îmbunătățite. În plus, preferăm strugurii din podgorii irigate sau din sistemul Pergola pentru calitatea lor, dar recomandăm evitarea irigării excesive înainte de recoltare pentru a asigura o durată mai lungă de depozitare”, subliniază importatorul.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!