Știri din Moldova

Universitatea Tehnică a Moldovei a câștigat un grant de 120 de mii de euro pentru a prelucra tescovina

Datorită proiectului transfrontalier ”IntelWastes”, finanțat de Uniunea Europeană, prin programul „Cross Border Cooperation Romania – Republic of Moldova”, Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM)  și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, colaborează pentru a utiliza eficient deșeurile agroalimentare industriale, obținute în urma prelucrării strugurilor, fructelor și legumelor.

Proiectul moldo-român de cercetare „IntelWastes” are scopul de a spori prelucrarea deșeurilor din industria agroalimentară, mai exact produsele aruncate de vinării și fabricile de conserve, care constau în tescovină. Rodica Sturza, coordonatorul proiectului, șefa Departamentului Oenologie și Chimie din cadrul Facultății Tehnologia Alimentelor, UTM ne-a comunicat că suma obținută va fi folosită pentru dotarea laboratoarelor existente, pentru salariile participanților, cât și pentru organizarea tuturor cercetărilor efectuate pe durata desfășurării proiectului.

”Noi dotăm laboratoarele existente cu unele echipamente și cu consumabilele necesare pentru cercetări. Totodată se preconizează și salarizarea la cercetători. În plus avem preconizată o sumă și pentru participări la diferite conferințe științifice, chiar dacă sunt online, oricum se achită o taxă de participare. De asemenea, ulterior vom face unele publicații, vom organiza la toamnă o Conferință științifică internațională. Deplasările în teritoriu efectuate în sezonul precedent, dar și la toamna viitoare, sunt la fel incluse în listă, prelevările de probe și testările, cercetările propriu-zise” a explicat coordonatoarea proiectului.

Finanțarea Uniunii Europene a fost de 200 de mii de euro, dintre care 120 de mii au fost pentru Universitatea Tehnică din Moldova, iar 80 de mii pentru partenerii proiectului din România, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași. Până în prezent, au fost realizate câteva prelevări de probe și colectate date de la crame și fabrici de conserve despre cantitatea de deșeuri disponibilă după prelucrarea strugurilor, fructelor și legumelor, din care tinerii cercetători vor extrage componente biologic active.

” Din tescovina de struguri preconizăm să extragem substanțe biologice active, cum ar fi polifenolii, din tescovina de fructe și legume – fibre alimentare, pectină și carotenoidă pentru utilizare ulterioară, în cofetărie, în producția alimentară ca aditivi care reduc conținutul caloric al produsului și îi cresc valoarea biologică. Rolul nostru este să facem un ghid de bune practici pentru interprinderile care prelucrează fructele și legumele. Totodată vom elabora o bază de date despre intreprinderi, vom face sondaje să vedem dacă au nevoie de managementul deșeurilor agroindustriale, care pot fi reutilizate în contextul bio-economiei circulare ”, a menționat Rodica Sturza, coordonatorul proiectului, șefa Departamentului Oenologie și Chimie din cadrul Facultății Tehnologia Alimentelor, UTM.

Potrivit celor comunicate de Rodica Sturza, în țara noastră există puține companii care obișnuiesc să reutilizeze deșeurile rezultate din procesarea primară a legumelor, strugurilor sau fructelor.

” Există o companie la sudul țării care adună semințele de struguri, pe care le vând fie ca materie primă, fie produc din ele ulei. De asemenea în centru, din câte cunoaștem, la fel se prelucrează aceste deșeuri, dar bineînțeles că este loc de mai bine. Vorbim de un produs perisabil, aceste deșeuri necesită a fi utilizate imediat și într-adevăr potențialul este destul de mare” a mai adăugat Rodica Sturza, coordonatorul proiectului transfrontalier ”IntelWastes”.

️Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!