Externe

Vacile din România – cea mai scăzută producție de lapte din UE

Author: AgroExpert
vaci producție lapte - AgroExpert.md

O cincime din laptele european este produs în Germania și procesat în fabricile de lapte germane.

Producția medie de lapte pe vacă în UE a ajuns la 7.682 kg. Producții de top sunt în Danemarca (10.097 kg pe vaca) și Estonia (10.020 kg pe vaca), iar cele mai mici în Bulgaria (3.628 kg pe vaca) și România (3.362 kg pe vaca), arată statisticile Eurostat 2021.

Anul trecut s-au produs 161 de milioane de tone de lapte crud, din care 96% era lapte de vacă. Creșterea este cu 0,7 milioane de tone anual, ceea ce ânseamnă o relativă stabilitate a nivelului producției în UE.

Cea mai mare parte a laptelui crud a fost livrat către procesatorii de lapte. Doar 10,4 milioane tone au fost folosite în ferme, consumate de fermier și familia sa, vândute direct consumatorilor, folosite ca furaje sau prelucrate direct în fermă. Din cele 150,7 milioane de tone de lapte livrate fabricilor de lapte, 146,5 milioane de tone este lapte de vacă, iar restul este lapte de oaie, de capră sau de bivoliță.

20,9% din laptele de vacă din UE este procesat de fabricile de lapte din Germania. Germania, Franța, Țările de Jos, Polonia și Italia au furnizat împreună aproximativ două treimi (64,2%) din laptele crud de vacă.

Prețul mediu în 2021 a fost cu 7,4% mai mare decât în ​​2020. Unele dintre principalele țări producătoare au raportat valori și mai mari – Irlanda (+16,4%), Polonia (+13,7%), Țările de Jos (+ 10,1%) și Germania (+10,1%).

În ceea ce privește produsele lactate, 71% din tot laptele integral disponibil pentru fabricile de lapte din UE este utilizat pentru producția de brânzeturi și unt . În 2021, au fost procesate 149,5 milioane de tone de lapte integral disponibil pentru sectorul produselor lactate din UE.

2,9 milioane tone de produse lactate praf au fost produse din 20,5 milioane tone de lapte degresat și 4,4 milioane tone de lapte integral.

Germania a produs aproximativ o cincime din laptele de consum al UE (19%), unt – 17% și brânză – 23%. Ceilalți producători principali de brânză sunt Franța (18% din totalul UE) și Italia (13%).

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!