Grâul este considerat cultura agricolă cu cea mai mare suprafaţă cultivată pe plan mondial, dar și în Republica Moldova. Primăvara aceasta a tărăgănat să fie generoasă în zile cu soare și temperaturi potrivite pentru dezvoltarea culturii de grâu. În unele zone ale țării, experții susțin că, deși grâul de toamnă a avut o răsărire bună și chiar a înfrățit în cea mai mare parte a suprafețelor însămânțate, există porțiuni unde planta este destul de slăbită.
Expertul în culturile cerealiere, la o importantă companie distribuitoare de semințe pe teritoriul Republicii Moldova,Victor Șerebeț, ne-a comunicat că diferența de temperaturi încă destul de scăzute pe timpul nopții și destul de ridicate pe parcursul zilei, a cauzat un stres enorm pentru cultura de grâu.
”Avem o situație condiționată în mare parte de oscilația temperaturii, ziua avem peste 20 de grade Celsius, pe când noaptea este de 2-3 ori mai frig, astfel planta este stresată. Buruienile cresc foarte mult, așa că va fi nevoie de o erbicidare urgentă, deși nu am prea dori că va îmbătrâni și grâul. Este înfrățit numai 30%-40%, din păcate, din suprafețele vizitate recent. Sunt doi frați, dintre care numai unul poate fi productiv, altul este destul de slab. Sunt în agronomie încă din anul 1978, dar așa ceva nu prea am văzut. Am avut lipsă de ploaie, apoi au fost vânturi puternice în anumite zone și chiar dacă a plouat ulterior, solul a fost tasat și a devenit bătătorit, astfel nu a mai ajuns la rădăcina culturii. Este o situație dureroasă pentru agricultori, pentru că cu aceste majorări la motorină și la toate preparatele, dacă nu înfrățește grâul, vor avea pierderi uriașe” a menționat Victor Șetereț.
Aplicarea tratamentelor cu preparate fito-sanitare la fel este dificilă în această perioadă, tot din cauza oscilației de temperaturi, susține expertul.
”Încălzirea vremii pe durata zilei, care a devenit mai lungă va stimula și lungirea paiului. Acest lucru nu prea este benefic în contextul că planta și așa este stresată. Noi vom aplica substanțe nutritive ca planta să fie hrănită, însă și acestea nu prea acționează la variația de temperatură înregistrată acum. Oricum vom fi nevoiți să oferim hrană culturii de grâu, chiar dacă preparatele sunt mai scumpe ca în trecut, agricultorii înțeleg rostul aplicării acestora. Cu părere de rău, decalajul acesta de temperaturi va cauza și apariția bolilor. Înainte se înregistrau bolile din cauza faptului că era foarte des grâul, astfel erau afectate frunzele de jos, acum motivul va fi altul. Va fi cazul să găsim soluții cum să protejăm grâul de boli în perioada de alungire a paiului și a formării spicului. Am fost în unele localități împreună cu specialiștii de la ANSA, care la fel au dorit să vadă starea culturii de grâu. Sperăm că se va înregistra o încălzire stabilă a vremii și vom putea acționa mai sigur în fiecare zonă corespunzător” a declarat Victor Șerebeț.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!