Articole

VIDEO | Seceta a compromis roada de porumb, iar agricultorii – cu pierderi de milioane

Cultura de porumb a fost compromisă în acest an. Agricultorii nu pot strânge nici măcar un kilogram de grăunțe la hectar. Disperați, aceștia cer ajutor statului pentru a-și putea rambursa creditele de milioane pe care le-au accesat.

Lucian Balan din satul Cozești, raionul Sîngerei, are în gestiune 1600 de hectare de pământ pe care a semănat porumb, floarea soarelui și grâu. Toate lucrările în câmp l-a costat zece milioane de lei, dar s-a ales doar cu pagube. Seceta i-a compromis toată plantația de porumb care se întinde pe o suprafață de 400 de hectare.

,,Pentru fiecare hectar este o investiție de zece mii de lei, inclusiv plata arendei. Am folosit cele mai bune semințe, cele mai bune pesticide, agrotehnică bună și tratamente fitosanitare”, a menționat agricultorul.

Agricultorul spune că seceta l-a lăsat lefter și că nu va avea cu ce să-și achite creditele.

,,Cultura de porumb este copromisă 100 %. Nu avem măcar un kilogram de porumb. Cerem implicarea statului, niște măsuri de sprijin, niște certificate de situație excepțională, prin care am putea să ne reeșalonăm creditele față de bănci, față de distribuitorul de inputuri și să amânăm plățile pentru anul viitor pentru că anul acesta nu avem de unde achita”, a spus Lucian Bălan.

Iar Nicolae Lelic din satul Prepelița, raionul Sîngerei deține 95 de hectare de porumb ecologic în care a investit peste 570 de mii de lei. Agricultorul spera să obțină o recoltă de șapte tone la hectar, însă din cauza secetei toată roada a fost compromisă. Bărbatul spune că va face strujenii una cu pământul.

,,Îl întroducem în sol ca îngrășăminte pe la anul, altă soluție nu avem. Am pornit cu seceta din toamnă, primăvara înghețuri, ploi au fost doar la începutul anului, dar în final am ajuns la ceea ce este”, a precizat Nicolae Lelic.

Și Nicolae Lelic spune că a accesat mai multe credite pe care nu va putea să le ramburseze din cauza pierderilor uriașe pe care le-a înregistrat.

,,Am accesat credite, cu tehnică veche e greu de muncit, creditele sunt mari, o să vedem cum o să ne descurcăm, dar poate ceva soluții de la Guvern. Poate să ne transmită toată creditarea pentru anul viitor, poate să ne ajute. În atâția ani, poate o dată se vor întoarce cu fața la agricultori”, a adăugat agricultorul.

În afacerea sa, Nicolae Lelic este ajutat de tatăl său, care spune că în acest an seceta a lăsat oamenii fără pâine.

,,Grânele am ajuns la o tonă, la orz am recoltat o tonă. Acum mă gândesc cu ce plătesc cotașii. Oamenii așteaptă o bucată de pâine”, a spus Nicolae Lelic.

Potrivit vicepreședintelui Consiliului Raional Sîngerei, Ion Bîrsanu, seceta a compromis aproape toată cultura de porumb în regiune.

,,Cel puțin 90 % din suprafața totală de porumb este afectată de secetă. Avem porumb doar în două-trei gospădării. În Dobruja sunt 60-80 de hectare, în Rădoaia 100-120 de hectare, și puține hectare la celelalte primării, unde sunt câte 20-30 de hectare”, a precizat vicepreședintele Consiliului Raional Sîngerei, Ion Bîrsanu. 

În acest an, Guvernul oferă 350 de milioane de lei pentru subvenții în agricultură. Potrivit șefului cabinetului de miniștri, agricultorii care au înregistrat pagube din cauza secetei, vor primi câte 1000 lei pentru un ha de grâu, 1020 lei – pentru orz și 1400 lei – pentru rapiță. Asta după ce acum două săptămâni, Ion Chicu declara că Republica Moldova va avea grâu și pentru export.

,,Eu nu cred că noi putem vorbi despre exploadarea prețurilor. Noi am avut unele temeri că ar fi posibil să crească masiv prețurile în luna aprilie, când a fost secetă. Acum, când avem deja roada nouă, chiar dacă ea nu este aceea pe care ne-am dorit-o cu toții, securitatea alimentară a țării este asigurată. Avem potențial chiar și de export a grâului. Anul acesta avem suficient grâu și nu este motiv ca să crească prețurile”, a menționat prim-ministrul, Ion Chicu.

Ieri, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod galben de caniculă valabil până pe data de 9 august. Temperatura maximă a aerului va ajunge la 34 de grade Celsius.

Sursă: nordnews.md

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!