Articole

Vinificatorii moldoveni înregistrează pierderi

Vinificatorii moldoveni prognozează cea mai modestă recoltă de struguri din ultimii zece ani, ceea ce va duce la pierderi şi mai mari pentru domeniu. Ei prognozează pierderi de 87 de milioane de lei în primele şase luni ale anului din export şi o recoltă mai mică cu 30 la sută. Totuşi, există speranţa că vinurile din acest an vor câştiga din contul conţinutului mai mare de zahar. În plus, autorităţile promit că vinificatorii vor beneficia de acelaşi suport din partea statului ca şi ceilalti agricultori care au avut de suferit de pe urma secetei, relatează Moldova 1.

În autonomia găgăuză, viţa de vie se cultivă pe o suprafaţă de 5.300 de hectare, dintre care 800 de hectare sunt soiuri de masă, iar restul - tehnice. Experţii estimează că în sudul ţării vor fi recoltate aproximativ 37 de mii de tone de struguri.

Larisa Cerven este proprietara unei vinării din Vulcăneşti care produce până la zece mii de sticle de vin pe an. Ea spune că în ciuda producţiei mai mici din acest an vinurile vor fi de calitate, datorită concentraţiei mari de zahăr din struguri.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ion Perju, promite că Guvernul va întreprinde mai multe măsuri pentru susţinerea vinificatorilor.

„Creditarea agenţilor economici, cu acoperirea dobânzilor din partea Guvernului din fondul de intervenţie, cu posibilitatea de utilizare a mijloacelor financiare din contul TVA. Vorbim de cei care le mai au acumulate de ani de zile, dar şi măsurile care au fost întreprinse, inclusiv prin atenuarea calamităţilor naturale, în special, mă refer la consecinţele grindinei de care au avut de suferit unii producători agricoli din sudul republicii”, a declarat ministrul.

Directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, Gheorghe Arpentin. a menționat că, criza de pandemie şi seceta îndelungată au venit să accentueze situaţia. ,,Lucrurile nu sunt fatale, eu cred că noi putem răspunde provocărilor.”

În primele şase luni ale anului, producţia vitivinicolă a fost exportată în 56 de ţări ale lumii, fiiind înregistrată o creştere a cererii în ţări precum România, Ucraina şi Cehia. Mai puţine cantităţi decât anii trecuţi au mers în Federaţia Rusă şi Belarus. Exportul total a constituit 69,5 milioane de litri, în scădere cu 2,4 milioane de litri, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Sursă: trm.md

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!