Știri din Moldova

Viorel Gherciu: "Exporturile de produse agroalimentare spre piața UE înregistrează majorări semnificative"

Export produse agricole în Europa - AgroExpert.md

Tendințele exporturilor de produse agroalimentare autohtone către piața UE au fost discutate, ieri, în cadrul unui club de presă, cu participarea E. S. Janis Mazeiks, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău și Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Evenimentul a întrunit jurnaliști de la instituțiile media din țară, având ocazia să acorde întrebări tematice oficialilor.

În debutul evenimentului, ministrul MAIA Viorel Gherciu a transmis un mesaj de recunoștință pentru suportul oferit de Uniunea Europeană țării noastre în procesul de eurointegrare și pentru dinamica pozitivă a relațiilor comerciale cu UE. 

„În ultimii șapte ani remarcăm că, exporturile de produse agroalimentare spre piața Uniunii Europene înregistrează majorări semnificative. Astfel, în anul 2021, exporturile din Republica Moldova spre UE a înregistrat o cotă record de 1,9 miliarde de dolari, dintre care produsele agricole au constituit circa 500 de milioane. În primele două luni ale anului curent, exporturile către UE s-au majorat cu 54 %, iar importurile din UE în țara noastră s-au majorat cu circa 23%. Ne bucură faptul că pe piața comunitară sunt apreciate fructele noastre. Totuși, există un set de oportunități pe care nu am reușit să le valorificăm, deoarece mai avem de muncit la implementarea standardelor de calitate, la modernizarea sectorului agricol și la extinderea gamei de produse”, a declarat ministrul Viorel Gherciu.

În aceeași ordine de idei, E. S. Janis Mazeiks, a subliniat că UE rămâne dedicată fortificării relațiilor cu Republica Moldova și acordării suportului necesar pentru implementarea reformelor în beneficiul cetățenilor. 

„Indicatorii exporturilor demonstrează că Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Republicii Moldova, pentru ultimii 20 de ani. În 2021, circa 61% din exporturile Republicii Moldova au fost orientate spre UE. Totodată, UE este cel mai mare investitor în Republica Moldova, astfel încât mai mult de 80% din investițiile directe sunt efectuate de UE. Suntem siguri că Republica Moldova are un potențial de export pe piața comunitară mult mai mre, un exemplu elocvent fiind produsele lactate. În acest sens, ne bucurăm că există deja o companie ce a obținut dreptul de export a produselor lactate în UE. În prezent, suntem preocupați ca să facilităm obținerea dreptului de export pentru carnea de pasăre și ouăle de categoria B, produse în Republica Moldova”, a declarat diplomatul.

Potrivit datelor statistice, în topul produselor exportate în UE în anul 2021 se regăsesc: semințele și fructele oleaginoase (154,7 mln$), cerealele (115,4 mln $), grăsimile și uleiurile (106,7 mln $), băuturile și lichidele alcoolice (82,6 mln $), fructele și nucile (82,3 mln $).

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!