Problema agricultorilor sun piețele de desfacere urmare a embargoului rusesc pentru producția de fructe și legume. Serviciul fitosanitar rus a invocat că ar fi depistat molii în producția moldovenească.
Interdicția de import anunțată la începutul lunii august de agenția rusă Rosselhoznadzor vizează pentru prima dată și strugurii, susține președintele APESM. „Este binevenită decizia Uniunii Europene de a mări cotele la importul de struguri de masă din R. Moldova, care ar putea asimila cam peste jumătate din roada estimată pentru export”, a spus Gheorghe Gaberi, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Republica Moldova.
Potrivit lui, producătorii au reușit anul trecut să exporte struguri pe piețe noi de desfacere, cum ar fi țările din Golful Piersic, Arabia Saudită, dar și pe piața americană. Ei au depășit un prag psihologic, începând să livreze producție în containere pe mare, iar acum obiectivul principal este de a asigura o calitate înaltă a mărfii.
Spre deosebire de strugurii de masă, soiurile tehnice sunt vândute exclusiv pe plan local fabricilor de procesare. Autoritățile speră că producătorii și procesatorii se vor înțelege la prețuri.
Ministerul Agriculturii prognozează că producția totală poate fi în acest an de 520.000 de tone de struguri, în creștere față de cele 490.000 de tone de anul trecut. Recolta se împarte aproape egal în struguri de masă și struguri din soiuri tehnice pentru producția de vin. Cantitatea de struguri care va ajunge să fie prelucrată poate atinge circa 265.000 de tone, ceva mai mult decât în 2021, au spus Europei Libere surse de la minister.
⚡️Следите за новостями Agroexpert в -> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!