Moldova

Viticultorii moldoveni s-au întrunit la un atelier tematic.

Author: AgroExpert
Expert: Gheorghe Gaberi
Viticultorii moldoveni - agroexpert.md

Casa de cultura din satul Bardar din raionul Ialoveni a găzduit primul atelier teoretico-practic din acest an pentru viticultorii din majoritatea raioanelor țării. În cadrul seminarului a fost prezentat bilanțul anului agricol 2022 și au fost demonstrate primele lucrări de taiere în uscat a plantațiilor viticole. Evenimentul a fost organizat de Asociația producătorilor și exportatorilor de struguri din Moldova, sprijinită de Consiliul raional Ialoveni, și s-a desfășurat cu prezența secretarului de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Sergiu Gherciu și a producătorii de struguri de masa.

„Anul de raportare nu a fost simplu pentru viticultori, dar cifrele vizând exportul de struguri și prețul lor din ultimele zile, care se apropie de 30 de lei per kg, ne insuflă încredere ca trebuie să mergem înainte”, afirmă organizatorii.

Potrivit Asociației, este nevoie de cunoștințe, de tehnologii bazate pe argumente științifice și pe o disciplină tehnologică foarte rigidă pentru a înregistra o roadă bogată.

„A fost totul bine prezentat, și la tablă, dar și cu foarfecele în mână, având drept obiect butucul în ajun de primăvară. Chiar daca trăim vremuri tulbure și neliniștite, viticultorii fiind cei mai pașnici oameni, vor îngriji via și spera ca astfel i-si vor asigura bunastarea. Dar pentru aceasta , atunci cind veniti cu foarfeca la vie nu uitati ca vita revine la viata prin plinsul ei de primavara …taiati, dar tineti cont ce lasati si ce doriti sa obtineti la toamna . Doamne ajuta dragi viticultori …

 

Într-un fel am făcut totalurile, ce s-a întâmplat, anul trecut, fiindcă nu-i putem aduna în toată ziua producătorii la nivel de Republică, ce am exportat, ce am produs care au fost problemele, care au fost greșeli, cele mai mari fiind că mulți din ei mi-au spus că mai erau care aveau struguri în depozite și acum le oferă 28 de lei, dar ei vor 30. 

Adică am greșit când am pus la păstrare, așa cum făceam tradițional. Da seminarul, nu ne-am oprit asupra nu doar a problemei tăiatului în uscat, au fost prezentări foarte serioase, probleme de fiziologie a viticulturii, care este situația în anul curent, unde s-au depus mugurii florari. Ca în procesul tăierii în uscat să nu-i înlăture pe cei care au flori mai mari ca să avem strugurii respectivi. 

A fost o analiză profundă despre situația, vizând precipitațiile care sunt, a făcut-o domnul profesor Jigău s-a pregătit în diferite regiuni, a făcut săpăturile a văzut ce umezeală avem și la ce en putem aștepta 

A fost un an secetos. A fost un an cu încărcătură mare, pe butuci, în funcție de precipitațiile care le-am avut, S-a recomandat ca recomandat ca tăind sau lăsând coardele de rod să le lăsă de 7-8, de zece ochi, în funcție de sistemul de formare și fiecare tip de plantație. 
 

S-a adus la cunoștință Ce vă trebuie și cum putem să fertilizăm, fiindcă au fost reprezentanții companiei care au mai multe produse de uz fitosanitar moderne, dar au și un grup de fertilizanți noi care sunt atestați la produsul bio care nu stimulează asimilarea azotului din aer, care sunt mult mai puțin nocivi în aspect ecologic. 

În perspectivele, noi ne-am pus tot timpul obiectivul să ajungem la 100.000 de tone de struguri exportați, fiindcă avem acest potențial și cu părere de rău, nu-l valorifică, din câteva considerente, dar principală problema este un înalt grad sau procentul de struguri neconform pentru un standard al strugurilor de masă este foarte mare.  

Noi aproape 1/3 din strugurii care îi creștem din soiul Moldova chiar nu sunt corespunzător cerințelor pentru struguri de masă și pleacă la prelucrare industrială. Lucrurile astea noi, dacă am atinge ca 90-95 % din strugurii care-i creștem pe butuci să fie conformi, deja am fi ajuns la 100.000 de tone din plantațiile existente, dar puteam și mai multe. 

Am vorbit din nou ca să atingem acest obiectiv de c 

de câțiva ani ne dorim să ajungem la 100.000 de tone exportate, dar până când am ajuns la 80, dar cel puțin 20 - 25.000 de tone au plecat la procesare. S-au dus cu un preț foarte mic de 2, 2,5 lei anul trecut. 

Am vorbit despre ce vom face în continuare, fiindcă asta a fost de fapt primul atelier pregătit pentru producători, dar vor urma următoarele, imediat pe problema normării numărului de sarcini de lăstari normale roade deja prin înlăturarea fluorescent. 

Am vorbit despre perspective, ci trebuie să plantăm, fiindcă avem soiul Moldova pe o suprafață foarte mare și soiul ăsta ocupă până la 90 % în structura plantațiilor. Am îndemnat oamenii să plantăm soiuri apirene fără semințe care sunt mai solicitate pe piață, mai ales a Uniunii Europene și care sunt plătite dublu față de soiurile cu semințe.  
 

Am vorbit pe tema aceasta pentru că ne aflăm la început de primăvară și cei care doresc să se extindă sau să își schimbe plantațiile fiindcă,  încă există multe care deja sunt depășite, sunt plantații în vârstă de 25 - 30 de ani și evident că nu-s chiar atât de eficiente. Am vorbit de ce trebuie să plantăm, care este tendință în piață de struguri și să racordeze anume la aceste cerințe. 

150, au fost reprezentanții de la direcțiile agricole din raioanele de centru, la asociație noi avem un sistem de lucru 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!