Moldova

Winter Berry School 2024: Cum decurg sesiunile de instruiri

Author: AgroExpert
Winter Berry School 2024 - agroexpert.md

Ce soiuri de pomușoare pot fi aduse în Republica Moldova? Cum trebuie îngrijite? Ce tipuri de sere ar fi potrivite pentru o roadă bogată? La acestea și multe alte întrebări au găsit răspunsuri agricultorii moldoveni. Aceste subiecte s-au discutat în cadrul instruirilor din 17 ianuarie, care fac parte din Winter Berry School.

Directorul adjunct al Departamentului Științific PhD de la Institutul de Horicultură NAAS, Alexandr Yareshcenko, a prezentat o listă de pomușoare care sunt mai rar întâlnite în Republica Moldova. De exemplu, producătorii din Republica Moldova ar putea cultiva zizifusul, care se caracterizează prin rezistenţă mare la secetă și temperaturi de până la -24°С. Totodată, există soiuri de zizifuz cu perioade diferite de coacere (septembrie-octombrie).

„Greutatea fructelor este de circa 20 de grame. Acestea sunt bogate în micro și macroelemente”, a menționat expertul.

Ul alt subiect abordat în cadrul instruirilor a fost despre tipurile de sere pentru care pot opta producătorii de pomușoare.

„Recomandăm serele cu sisteme de ventilare, întrucât este foarte importantă circulația aerului. Solul degradează foarte mult, dacă nu în primul an, atunci în anul 2-3 se observă cu ușurință”, a menționat reprezentantul Gora Technology Grigore Munteanu.

Totodată, producătorii pot opta pentru dotarea serelor cu:

  • Sistem de umbrire - presupune roluirea plasei de pe acoperiș, de la vârful arcului spre partea de jos, odată cu roluirea peliculei, astfel încât să fie asigurată și o aerisire foarte bună. Nivelul de umbrire este selectat conform cerințelor plantelor cultivate.
  • Plasă anti-insecte - unde mărimea celulelor sunt selectate conform dăunătorilor care pot ataca plantele cultivate,
  • Ușa de acces - concepută pentru a izola cât mai bine sera, confecționată din dublă peliculă care formează o pernă de aer.
  • Sistem reflectorizant - care sporește luminozitatea din seră pentru a stimula creșterea plantelor și coacerea uniformă a fructelor.

Totodată, în cadrul instruirilor s-a pus accent și pe schimbările climatice. Membrul NB International Denis Rudîcev a venit cu informații despre importanța irigării, despre sistemele de irigare și metodele de fertirigare a pomușoarelor.

„Sistemele de irigare automatizată au numeroase beneficii. Vorbim despre economisirea a până la 30% de apă, economisirea energiei electrice, economisirea îngrășămintelor și altele”, a precizat Denis Rudîcev.

Instruirile „Winter Berry School” sunt la de-a VI-a ediție și se vor desfășura până pe data de 27 ianuarie. Evenimentul este organizat de Asociația Pomușoarele Moldovei, cu sprijinul Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova.

AGROEXPERT este partener media al instruirilor Winter Berry School.

Autor: Irina Saevscaia, stagiară

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!