Știri din Moldova

Ziua Suprasolicitării Planetei. Pentru acest an, toate resursele Terrei au fost epuizate

Author: AgroExpert
Ziua Suprasolicitării Planetei - agroexpert.md

În 2023, Ziua Suprasolicitării Planetei este marcată pe 2 august. Aceasta semnifică data la care omenirea a folosit toate resursele biologice pe care Pământul le poate reînnoi pe parcursul întregului an. În prezent, omenirea folosește cu 75% mai mult decât ceea ce ecosistemele planetei pot regenera.

Organizația Națiunilor Unite estimează că între 7,3 și 15,6 miliarde de oameni vor trăi pe Pământ până în 2.100. Pe măsură ce populația crește, crește și presiunea asupra planetei. Astăzi, activitatea umană este principalul motiv pentru accelerarea schimbărilor climatice care aduc după sine fenomene naturale extreme: secete, inundații, uragane și incendii care duc la distrugerea infrastructurii, foamete, lipsa de apă curată.

Cu peste 150 de ani în urmă, amprenta de carbon a umanității era aproape de zero. Dacă dorim să limităm creșterea temperaturii globale la sub 2°C, amprenta de carbon ar trebui să fie din nou zero înainte de 2050. Există mai multe modalități prin care ne putem îmbunătăți securitatea resurselor, susțin reprezentanții de la Agenția de Mediu.

Fermele, pădurile, parcurile, zonele umede, lacurile și oceanele susțin viața. Însă acestea, sunt supuse unei presiuni enorme. Prin urmare, calitatea vieții omenirii depinde de sănătatea resurselor biologice ale planetei noastre.

Ce măsuri recomandă Agenția de Mediu:

Conservarea Eforturi de protejare și conservare a spațiilor sălbatice, în special a punctelor fierbinți ale biodiversității.

Restaurarea  Multe ecosisteme au fost suprautilizate și trebuie restaurate. Reîmpădurirea pădurilor ar contribui la creșterea biodiversității, captarea dioxidului de carbon și de a acționa ca bariere împotriva inundațiilor, precum și prevenirea eroziunii solului etc.

Agricultura regenerativă și pescuitul durabil - Pentru a continua să hrănim omenirea, trebuie să găsim modalități de agricultură care să mențină productivitatea solului, nivelurile apelor subterane, ciclurile apei și diversitatea genetică, evitând în același timp contaminarea. Pescuitul durabil este un alt aspect. Un ocean sănătos trebuie, de asemenea, ca acidificarea să fie încetinită prin controlul emisiilor de carbon, deoarece oceanul absoarbe în prezent 30% din emisiile noastre de carbon.

Se preconizează că între 70% și 80% din totalul populației va locui în zone urbane până în 2050. În consecință, planificarea urbană inteligentă sunt esențiale pentru a asigura că există suficientă regenerare biologică. Printre măsurile pe care am putea să le întreprindem include clădiri eficiente din punct de vedere energetic, orașe compacte și opțiuni eficiente pentru transportul public.

Aproximativ o treime din alimentele produse în lume pentru consumul uman – 1,3 miliarde de tone în fiecare an – se pierd sau se irosesc. De exemplu, reducerea risipei alimentare, este consumul conștient. 

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!