Știri din Moldova

Fermierii pot scăpa de ambalajele produselor agricole. Unde se pot adresa

Author: AgroExpert
Fermierii pot scăpa de ambalajele produselor agricole. Unde se pot adresa - agroexpert.md

Agricultorii din Republica Moldova sunt îndemnați să se debaraseze de ambalajelor de la produsele de uz fitosanitar și fertilizanți în cadrul unei campanii de colectare. Astfel, aceștia pot preda deșeurile agricole la Eco Save.

„Ne poți preda recipiente de la pesticide, erbicide, fertilizanți, precum și saci din plastic. Atenție! Ambalajele trebuie să fie curățate prin „tripla clătire” înainte de predare”, comunică Eco Save.

Pentru detalii: 062023123.

Deșeurile de ambalaje agricole, în creștere. Cum le gestionăm

Gestionarea corespunzătoare a ambalajelor de la produsele de uz fitosanitar și fertilizanți nu este doar o practică recomandată, ci și o obligație legală. Fermierii care nu respectă procedurile de curățare a ambalajelor riscă amenzi de până la 40 de mii de lei și suspendarea dreptului de activitate pentru o perioadă de la trei luni până la un an. 

„Agricultorii din Republica Moldova se fac responsabili de ceea ce se va întâmpla cu ambalajele devenite deșeuri. Nici într-un caz nu trebuie să se debaraseze de ele prin abandonarea în câmp, la groapa de gunoi, ardere sau alte practici ilegale. Aceștia sunt obligați să returneze ambalajele furnizorilor sau sistemelor colective”, a declarat administratorul Eco Save, Mihai Cojocaru, pentru AGROEXPERT.

Cu toate acestea, unii agricultori încă nu cunosc sau nu aplică metodele corecte de curățare și predare a acestor ambalaje.

Potrivit datelor oferite de Agenția de Mediu, cea mai mare parte din deșeurile generate de întreprinderi constituie cele provenite din agricultură și industria prelucrării alimentelor. Acestea sunt în creștere continuă. Dacă în anul 2019, 16,9 mii de tone de deșeuri au provenit din sectorul agroindustrial, atunci în 2022 cantitatea a crescut până la 135 de mii de tone.

Specialiștii recomandă ca înainte de a fi returnate, toate recipientele să fie curățate prin metoda de „triplă clătire” sau „clătirea sub presiune”.

Citește mai multe despre: Procedura de gestionare a deșeurilor de ambalaje de la produsele de uz fitosanitar și fertilizanți

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!