Am lansat pregătirea unui program național de împădurire. Trebuie să plantăm în următorii zece ani, cel puțin 100 de mii de hectare de pădure și să implicăm toată societatea în acest proiect major pentru țară. Anunțul a fost făcut de șefa statului Maia Sandu, în discursul ținut astăzi la ședința de constituire a Parlamentului.
De la tribuna Legislativului, șefa statului a anunțat mai multe priorități pe termen lung, printre care plantarea pădurilor, gestionarea corectă a deșeurilor și păstrarea resurselor de apă.
“E foarte important să facem regulă în gestionarea deșeurilor. Trebuie să colectăm și să sortăm deșeurile, să avem un management responsabil al deșeurilor solide. Dacă e gestionat corect, acest domeniu poate deveni o sursă de venit și o industrie nouă, ce va crea locuri de muncă în țară. Trebuie să gestionăm cu grijă resursele noastre de apă, să avem un plan național de asigurare a localităților cu apă și servicii de canalizare. Să construim într-un final stația de epurare la Soroca și în alte orașe ale țării, pentru a nu mai contamina Nistrul și alte râuri, din care bem apă cu toții. Trebuie să curățăm albia râurilor mici. Trebuie să încurajăm folosirea grijulie a apei în sectorul rezidențial. Politicile de mediu trebuie gândite și implementate în complex, de o echipă puternică și bine intenționată la Ministerul Mediului și agențiile de mediu”, a spus Maia Sandu.
Președinta a menționat că schimbările climatice deja ne afectează țara, iar agricultorii, dar și statul trebuie să vină cu noi abordări.
“Va trebui să fim mai pregătiți de vreme secetoasă, precipitații abundente neprevăzute, schimbări imprevizibile de temperatură, ninsori târzii și grindină. Pentru agricultură asta înseamnă o mai mare grijă pentru infrastructură - avem nevoie de sisteme de irigare prin picurare, plase antigrindină la culturile de valoare înaltă, o permanentă monitorizare a schimbărilor vremii, o adaptare a soiurilor și practicilor agricole la rigorile vremii. Aceste provocări țin atât de fermieri și producători agricoli, cât și de autoritățile centrale și locale. Avem nevoie de politici de stat vizionare care să încurajeze dezvoltarea agriculturii competitive și reziliente, să promoveze folosirea rațională a terenurilor, protejarea solurilor și gestionarea înțeleaptă, bazată pe o gândire pe termen lung, a resurselor de apă”, a adăugat Sandu.
Șefa statului a punctat că în următoarea perioadă autoritățile trebuie să consolideze capacitățile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și ale Armatei Naționale de a interveni în cazul intemperiilor.
“Ce fel de țară vrem să transmitem copiilor și nepoților noștri? O țară cu sol, aer și ape curate. Cu păduri, rezervații și râuri. Cu peisaje pitorești impresionante, păstrate și valorificate. O țară care produce alimente sigure, sănătoase și gustoase. O țară cu o cultură păstrată și valorificată, cu tradiții puternice, legate de pământ, de trecerea anotimpurilor, de conexiunea cu natura. E de datoria noastră să oferim un asemenea viitor și o asemenea țară următoarelor generații. Iar pentru asta, trebuie să protejăm și să restabilim resursele noastre de mediu, să cultivăm o atitudine grijulie față de el și să eliminăm practicile nocive, chiar dacă ele astăzi aduc bani rapizi pentru unii. Acest efort cere implicarea tuturor oamenilor, în comunitățile și organizațiile lor. Avem nevoie de ajutorul întregii societăți”, a spus Maia Sandu.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!