Агроменеджмент

Подборка самых интересных новостей и статей за неделю с 14 по 20 ноября 2022 года

Автор: AgroExpert

Alexandru Purice: ”Fermierii pierd foarte mulți bani atunci când utilizează îngrășăminte fără a efectua analiza solului”

Tot mai mulți fermieri își dau seama cât de importantă este analiza solului și a apei. Agricultorii înțeleg că nu este suficient să opteze pentru semințe de calitate, dar trebuie să depună și eforturi pentru a garanta fertilitatea suprafețelor însămânțate, ca să obțină o roadă bogată. Solul însă este imposibil să fie menținut fertil, fără produse de uz fitosanitar. Agricultorii din Moldova își doresc să folosească fertilizanții eficient și o cantitate cât mai moderată de un anumit tip de îngrășământ, căci prețurile acestor produse absolut necesare pentru o agricultură eficientă, au crescut simțitor, în ultimele luni. Am discutat cu Alexandru Purice, expert în agrobusiness și administratorul unicului laborator privat de efectuare a analizei solului cu echipamente performante din Republica Moldova, BioLab Test, pentru a afla, cât de mult își pot reduce fermierii noștri, cheltuielile de producție, în baza analizei solului pe care o pot efectua oricând.

Detalii pe agroexpert.md

Topul statelor la producția de lapte în UE. Moldova nu-și poate asigura nici măcar consumul propriu

Producţia de lapte a Uniunii Europene a rămas stabilă în 2021, la 161 milioane de tone, din care 96% a fost lapte de vacă, chiar dacă producţia de lapte pe cap de vacă a continuat să crească în 2021, ajungând la 7.682 de kilograme de lapte, arată datele publicate luni de Eurostat.

Detalii pe agroexpert.md

Un fost petrolist, numit în fruntea celei mai mari întreprinderi de panificație - Franzeluța

Comisia de concurs a ales noul director general al Combinatului de panificație din Chișinău SA „Franzeluța”, în persoana lui Andrei Beșliu. El a acumulat cel mai mare scor din cei patru candidați admiși la etapa de interviu, anunță Agenția Proprietății Publice.

Detalii pe agroexpert.md

По информации Игоря Григорьева в Молдове потеряно 90% урожая кукурузы

Урожай кукурузы был почти полностью уничтожен, но это не угрожает продовольственной безопасности Республики Молдова.

Детали на agroexpert.md

Продажи куриных окорочков как маркер благосостояния населения и состояния дел в птицеводстве РМ

Один из широко известных молдавских бизнесменов, как принято уточнять – «с неоднозначной репутацией», в одном из мессенжеров раскритиковал президентку РМ. За многое. Но главное: «в наших супермаркетах упали на 50% продажи мяса, а на оптовых базах на 70% упали продажи куриных окорочков, самого дешёвого мяса».

Детали на agroexpert.md

Speranța lui Bolea! 20 mii de vaci în ferme până în anul 2025: Statul va subvenționa investițiile nu pierderile

Noul concept de subvenționare presupune că statul va subvenționa investițiile și nu pierderile. Este vorba de lucrările care sunt făcute de un agricultori, de exemplu investițiile în sistemele de irigare sau anveloparea clădirilor, energia verde lucru care îi fac mai puternici asta trebuie susținut și subvenționat în continuare. Conștientizăm foarte mult importanța subvențiilor, în condițiile în care agricultorii din Republica Moldova sunt foarte săraci, a comentat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

Detalii pe agroexpert.md

Doar un pas până la cota 0% pentru fermieri! A fost majorat plafonul pentru ÎMM-uri

Au fost ajustate valorile care servesc drept criterii pentru definirea statutului întreprinderilor micro, mici și mijlocii. Ca rezultat, numărul firmelor înregistrate în calitate de ÎMM va crește cu cel puțin 805 companii. Acestea vor putea beneficia de oportunități suplimentare de susținere din partea statului, dar și la nivel internațional. Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de modificare a Legii cu privire la întreprinderile mici şi mijlocii.

Detalii pe agroexpert.md

Воздействие подкормок и орошения на кукурузу разных групп спелости

Под влиянием минеральных удобрений в условиях орошения производительность гибридов кукурузы разных групп спелости в среднем растет на 40,3-74,3%. Это увеличение происходит прямо пропорционально дозе внесения азотных удобрений.

Детали на agroexpert.md

Полевой горох и его компаньоны для рентабельности кормопроизводства

Осень – отличное время, чтобы подумать о возможных способах повысить рентабельность и заказать семена с консультацией у профессионалов семенных компаний.

Детали на agroexpert.md

Блуждающая плодородная полоса экономит удобрения без потери урожайности кукурузы

Компания из Онтарио надеется оптимизировать технологии внесения удобрений путем полосной обработки почвы при помощи своей инновационной системы Fertile Strip.

Детали на agroexpert.md

Как выбрать правильный гербицид для озимого рапса

Из послевсходовых гербицидов на озимом рапсе против двудольных сорняков можно применять препараты на основе клопиралида и этаметсульфурон-метила.

Детали на agroexpert.md

обратно к списку