Агроменеджмент

Подборка самых интересных новостей и статей за неделю с 17 по 23 октября 2022 года

Автор: AgroExpert

Сев озимых зерновых в поздние сроки – рекомендации от WeTrade

Посев озимой пшеницы и ячменя в поздний срок, т.е. после 15 октября - крайней даты оптимального периода осенней посевной кампании, чаще всего обусловлен лимитирующим фактором культуры-предшественника. То есть, в некоторые годы уборка кукурузы, а иногда – и подсолнечника, затягивается до середины октября и даже позже. В результате чего некоторые поля фермеры вынуждены засевать озимыми зерновыми колосовыми культурами далеко не в лучшее время. Безусловно, поздний посев сопряжен со значительными рисками. Поэтому фермерам имеет смысл при проведении этой, одной из важнейших агротехнологических операций, учесть несколько серьезных нюансов.

Детали на agroexpert.md

Petru Bichir:”Prețul la grâu ar putea să fie și mai mic, pentru că volumul din Ucraina este încă destul de mare”

Prețul grâului îi nemulțumește pe producătorii agricoli care sunt derutați de situația actuală, în special cauzată de războiul din Ucraina, care a perturbat enorm comerțul cu cereale din regiune. Lanțul logistic este destul de defectuos și costurile de transportare sunt foarte mari. Chiar și exportatorii cu experiență în prezent se află în dilemă, căci prețul pe care-l achită la transportarea cerealelor, s-a dublat sau chiar triplat. Înainte de războiul din țara vecină, circa 90% din toate exporturile de produse agricole din Ucraina, se făceau prin porturile maritime. Din cauza blocajului acestora, fluxurile de export au fost redistribuite către transportul feroviar și rutier, dar și feriboturile și porturile fluviale sunt utilizate la maxim.

Detalii pe agroexpert.md

Svetlana Lungu: ”Solicitările exportatorilor sunt neîntemeiate, însă sper că recomandarea noastră le va fi utilă pentru viitoarele exporturi”

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a organizat o nouă ședință cu reprezentanții Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „AGROCEREALE”, pentru a facilita desfășurarea comerțului exterior, prin simplificarea procedurilor de autorizare a exporturilor de produse agricole, dar și un control de frontieră mai rapid. Astfel la discuții au participat și reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, ai Poliției de Frontieră și conducerea Serviciului Vamal.

Detalii pe agroexpert.md

У молдавской «Галы» на румынском фруктовом рынке есть перспективы

Руководители ряда крупных садоводческих предприятий Молдовы считают, что местное яблоко вполне может быть конкурентоспособно на рынке Румынии даже с учетом того, что нынешний сложившийся уровень закупочных цен на них почти вдвое выше, чем на польское яблоко (судя по мониторингу EastFruit, $0,31/кг против $0,18/кг).

Детали на agroexpert.md

Размер семян озимой пшеницы имеет важное значение для дальнейшей урожайности

Прибавку урожая озимой пшеницы в зависимости от размера семян определили британские исследователи в ходе эксперимента.

Детали на agroexpert.md

Strugurii fără semințe, tot mai solicitați pe piața internațională. „Ori ne conformăm acestei cereri, ori nu vom fi competitivi pe piață”

Piața internațională solicită tot mai mult soiurile de struguri fără semințe, numite soiuri apirene. Pentru a putea concura cu producătorii de struguri din alte țări, agricultorii moldoveni trebuie să-și diversifice spectrul soiuri de struguri pe care îi produc conform cerințelor consumatorilor. Aceste tendințe, dar și oportunitățile de promovare a celor mai pretabile soiuri apirene de struguri de masă care sunt produse în Moldova, au fost discutate în cadrul unui atelier de lucru organizat recent de Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova și Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare, în parteneriat cu proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM).

Detalii pe agroexpert.md

Agricultorii ar putea beneficia de rambursarea TVA

Agenții economici care activează în domeniul agriculturii și care au suportat pierderi ale producției agricole de peste 50%, pe o suprafață de minim 50% din totalul terenurilor deținute în folosință și/sau posesie, ca urmare a calamităților naturale produse în anul 2022, ar putea beneficia de rambursarea TVA, potrivit unui proiect de lege înregistrat în Parlament.

Detalii pe agroexpert.md

Industria alimentară pe plus cu peste 17%. Producția de lapte s-a prăbușit

În luna august 2022, comparativ cu luna august 2021, industria alimentară a înregistrat o creștere a producției cu 17,6% (ceea ce a generat creșterea indicelui general pe total industrie cu 3,6%), atenuând astfel tendințele de descreștere a producției în alte activități industriale, arată datele Biroului Național de Statistică.

Detalii pe agroexpert.md

Veste bună pentru businessmenii moldoveni autorizați! Sunt recunoscuți în UE

Astăzi a fost lansat Programul de recunoaștere reciprocă a operatorilor economici autorizați între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Așadar, începând cu 1 noiembrie, operatorii economici autorizați din țara noastră vor fi recunoscuți de toate cele 27 de state membre ale UE, aprofundând și mai mult integrarea economică dintre țara noastră și comunitatea europeană. La evenimentul de lansare au participat: Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, Ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, Înaltul consilier al UE, Rosario de Blasio, directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, dar și oameni de afaceri din țara noastră..

Detalii pe agroexpert.md

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!