Агроменеджмент

Самое интересное за неделю 20 - 26 сентября

1. Experiment de însămânțare artificială a caprinelor la sudul Moldovei

O procedură de însămânțare artificială la caprine, a avut loc în premieră pe teritoriul țării nostre, după mai mulți ani. Potrivit președintelui Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine din Republica, Pavel Prisăcaru, însămânțarea artificială este cea mai nouă și cea ma bună metodă de montă, prin faptul că sperma de calitate de la un mascul poate ajunge la mai multe femele în același timp. Detalii

2. Corteva Agriscience: топовые гибриды кукурузы и подсолнечника в 2021 году, рекомендации на сезон-2022

Накануне уборки подсолнечника и кукурузы компания Corteva Agriscience организована для руководителей и специалистов более сотни агрохозяйств центральной и южной зоны Республики Молдова семинар-презентацию широкого ассортимента гибридов всемирно известного бренда Pioneer на демонстрационном поле сельхозпредприятия Cimcazac SRL (Чимишень, Криулень). Детали. 

3. 20 de fermieri au fost premiați la Gala Fermierilor din Republica Moldova, ediția a II-a

La cea de-a doua ediție a Galei fermierilor din Republica Moldova, la care au participat reprezentanți din toate regiunile țării, fiind organizată de PRIAevents  în colaborare cu Federația Națională a Fermierilor din Moldova, au fost premiați cei mai curajoși, care în pofida pandemiei au continuat să facă ceea ce știu ei mai bine, obținând rezultate frumoase. Organizatorii au depus eforturi pentru a oferi premii fermierilor care au atins o performanță relatată de altfel în cadrul evenimentului. Detalii.  

4. Ion Maxim: ”Apicultorii au o singură grijă acum, pregătirea ca la carte pentru iernat”

Zilele însorite au rămas amintire, în special pentru apicultori, fie avansați, sau începători, care acum sunt în toiul pregătirilor pentru iernare, perioadă care începe de fapt după finalul ultimului cules. Albinele trebuie să fie la putere maximă când vine iarna, iar pentru ca familiile albinelor să treacă cu bine peste anotimpul rece, fiecare necesită în jur de 18 kg de miere, cantitate de provizii pe care apicultorii trebuie să o verifice până la mijlocul lunii octombrie, potrivit președintelui Asociației Naționale a Apicultorilor, Ion Maxim. Detalii. 

5. Трейдеры в Молдове ужесточают требования к закупке яблок для закладки на хранение

Операторы плодового рынка Молдовы утверждают, что в конце сентября текущего года крупные торговые компании лишь изредка соглашаются закупать яблоки непосредственно в садах (сразу же после уборки). Чаще всего в таких случаях речь идет о яблоках самых ранних из поздних сортов: определенных клонах «Гала», «Чемпион» и др. Очевидно, эта продукция закупается лишь для обеспечения текущего потребления – срочных поставок в сети супермаркетов и мини-маркетов у дома. Детали. 

6. Olga Zaițev: ”Mi-aș dori să transmit pasiunea pentru modelarea lumânărilor din ceară naturală”

Olga Zaițev a absolvit Colegiul Național de Medicină și Farmacie din Chișinău și activează farmacistă în Anenii Noi, însă a devenit apicultoare cu acte în regulă, în perioada când se afla în concediul de maternitate, iar de atunci creează la atelierul său de creație în satul Hârbovățul Nou produse din ceară, în special lumânări tematice. Mai nou, tânăra antreprenoare coace un plan de afaceri cu scopul de a transmite și altora abilitățile și pasiunea de a modela diferite figurine din ceară, mai ales că primul său discipol pare a fi chiar fiul său. Detalii. 

7. Südzucker Moldova может инвестировать в расширение ассортимента продукции с высокой добавленной стоимостью

В конце прошлой недели cпикер Правления Südzucker AG д-р Нильс Пёрксен (Dr. Niels Pörksen) посетил дочерние предприятия концерна в Молдове – компании Südzucker Moldova и Agro-SZM. Он ознакомился с историей развития молдавского проекта концерна Südzucker AG, с работой сахарного и биогазового заводов в Дрокии, где руководителю концерна были представлены результаты масштабной модернизации сахарного производства, включающей в том числе монтаж в 2021 году первого в Молдове вертикального диффузионного аппарата немецкого производства и высокоэффективных свеклорезок французского производства. Детали.  

8. Цены на кукурузу окажутся под давлением ограниченного предложения

Дожди в Украине задерживают уборку кукурузы в Украине на фоне чего наблюдается ограниченное количество предложений. Сложившая ситуация подогревает цены на зерновую, однако в пределах ранее сформированного диапазона. Детали. 

9. Prunele proaspete produse în Găgăuzia exportate în premieră în Uniunea Europeană

Prunele în stare proaspătă produse în UTA Gagauzia au fost exportate pentru prima dată în Olanda, o piață cu cerințe exigente față de calitatea fructelor, dar și care oferă prețuri atractive. Compania producătoare-exportatoare Biyaz Salkim este certificată de mai mulți ani conform standardelor GLOBALG.A.P., ceea ce asigură cumpărătorii de calitatea și inofensivitatea produselor și respectarea cerințelor privind protecția muncii și bunăstarea angajaților. Detalii.  

10. Mihai Apostu – un tânăr moldovean care proiectează sisteme de irigare în Olanda

Pe Mihai Apostu l-am cunoscut recent, în cadrul unei vizite în Olanda. Tânărul activează în cadrul unei companii olandeze care se ocupă de instalațiile pentru irigare și fertigare. Detalii. 

11. VIDEO: Grindina a afectat recolta de mere: Pomicultorii cer ajutorul statului

Pomicultorii din Republica Moldova cer ajutor din partea statului. Ei spun că grindina a afectat grav recolta de mere din acest an şi de aceea sunt nevoiţi să dea fructele la procesare, la un preţ de nimic. Detalii. 

12. Producătorii de fructe s-au întâlnit cu deputații din Comisia parlamentară pentru Agricultură și Industrie Alimentară

Membrii Moldova Fruct, alături de alți producători de fructe au discutat cu deputații din Comisia parlamentară pentru Agricultură și Industrie Alimentară, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, ai Comisie de Naționale de Testare a Soiurilor de Plante și Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură în cadrul unei ședințe în teritoriu, la întreprinderea Vardan Agro SRL din Sturzeni, Rîșcani. Detalii. 

13. Rusia rămâne una dintre principalele destinații pentru fructele moldovenești

Cu toate că devine o piață pe care concurența este tot mai acerbă, Federația Rusă rămâne, în continuare, una dintre principalele destinații pentru fructele moldovenești. Detalii. 

14. Experiment de însămânțare artificială a caprinelor la sudul Moldovei

O procedură de însămânțare artificială la caprine, a avut loc în premieră pe teritoriul țării nostre, după mai mulți ani. Potrivit președintelui Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine din Republica, Pavel Prisăcaru, însămânțarea artificială este cea mai nouă și cea ma bună metodă de montă, prin faptul că sperma de calitate de la un mascul poate ajunge la mai multe femele în același timp. Детали. 

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!